Fransa Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurence Boone, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Fransa’nın birçok bölgede yangınla karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Boone, AB'nin dayanışma içerisinde olduğuna işaret ederek Avrupa dayanışma mekanizması sayesinde 400 personelin, 100 aracın ve 6 uçağın yangınlarla mücadeleye destek vermek için Fransa'ya geldiğini aktardı.

"Almanya, Yunanistan, İtalya, Avusturya, Polonya, Romanya ve İsveç bize yardım etmek için seferber oldu." diyen Boone, Fransa'nın bu zor koşullarda kendisine verilen desteğe minnettar olduğunu kaydetti.

Öte yandan, ulusal basın 361 Avrupalı itfaiyecinin ülkenin güneyinde Gironde bölgesindeki yangınla mücadele etmek üzere yola çıktığı bilgisini paylaştı.

Gironde bölgesindeki yangında 7 bin 400 hektar alan zarar gördü

Gironde bölgesinde Landiras'ta temmuz ayında ilerlemesi durdurulan ancak söndürülemeyen yangının kıvılcımlarından çıktığı tahmin edilen yangında bugüne kadar 7 bin 400 hektar yeşil alan yandı.

9 Ağustos'ta başlayan yangın nedeniyle bölgeden 10 bin kişi tahliye edilmişti.

Yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 1100 itfaiyecinin de alevlerle mücadele ettiği aktarılmıştı.

Fransa'da Gironde yangınında dakikada 10 futbol sahasından büyük alan yanıyor

Fransa'da temmuz ayında ülke tarihinin en büyük yangınlarından birinin yaşandığı Gironde bölgesindeki Landiras'ta, dün öğleden sonra başlayan yangının her dakika 10 futbol sahası büyüklüğünde alana yayıldığı belirtildi.

TF1 İnfo'nun haberine göre, Landiras'ta temmuz ayında ilerlemesi durdurulan ancak tam olarak söndürülemeyen yangının kıvılcımlarından çıktığı tahmin edilen yangında şu ana kadar 6 bin hektardan fazla alan kül oldu.

Hostens kasabası civarındaki çam ormanında çıkan yangın nedeniyle en az 6 bin kişi tahliye edilirken, yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 500 kadar itfaiyeci alevlerle mücadele ediyor.

Sivil güvenlik sözcüsü Alexandre Jouassard, alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu, yangın söndürme ekiplerinin karadan ve havadan alevlere müdahale ettiğini ifade etti.

12 Temmuz'da başlayan ve halen söndürülemeyen yangının yeni yangını tetiklediği ihtimali

Le Figaro'nun haberine göre, Gironde Valiliği, yeni yangının Landiras'ta 12 Temmuz'da başlayan ve 14 bin hektar alanı kül ettikten sonra halen tam olarak söndürüldüğü açıklanmayan yangından kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

Valilik, bölgede hava koşullarının elverişsiz olmasının yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını bildirdi.

Öte yandan, dün bölgede küçük çapta birçok yangının çıktığı ve bazılarında alevlerin halen kontrol altına alınamadığı ifade ediliyor.

Dördüncü sıcak hava dalgasının yaşandığı ülkenin güney ve batısında 16 bölgede turuncu alarm durumuna geçildi.

Gironde'de temmuz ayında Teste-de-Buch bölgesinde büyük bir yangın çıkmış, iki yangında toplam 20 bin 800 hektar ormanlık alan yanmış, 36 bin kişi tahliye edilmişti.

AB, orman yangınlarıyla mücadele için Fransa'ya uçak gönderdi

Avrupa Birliği (AB), Fransa'daki orman yangınlarının söndürülmesine yardım amacıyla bu ülkeye 4 uçak yolladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Fransa, yangınlarla mücadelede AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında destek istedi.

Destek çağrısı üzerine AB, Yunanistan ve İsveç'te konuşlandırılmış yangın söndürme uçaklarından 4'ünü Fransa'ya gönderdi.

Uçaklara ilave olarak Almanya, Polonya, Avusturya ve Romanya'dan itfaiye ekipleri Fransa'ya doğru yola çıktı.

AB'nin Copernicus uydu izleme sisteminin de Fransa'daki yangınlarla mücadelede gerekli verilerin toplanması için Fransa tarafından aktif hale getirildiği bildirildi.

Fransa'nın güneyindeki Landiras bölgesinde geçen ay başlayan ve 14 bin hektar alanı kül eden yangın hala tam olarak söndürülemedi. Burada çıkan yeni bir yangının ilerlediği, son iki günde bölgeden 10 bin kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 1100 itfaiyecinin de alevlerle mücadele ettiği ifade ediliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa'daki 10 yangından 9'unun kundaklama yoluyla çıktığını, ülkede günde 200 kadar yangının baş gösterdiğini, bunların büyük bölümünün hızla söndürüldüğünü belirtmişti.

Sivil Güvenlik Sözcüsü Alexandre Jouassard da dün alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu kaydetmişti.

Macron orman yangınlarıyla mücadele için uçak gönderen AB'ye teşekkür etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki orman yangınlarının söndürülmesine yardım amacıyla uçak ve itfaiye desteği gönderdiğini açıklayan Avrupa Birliği'ne (AB) teşekkür eti.

Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Almanya, Yunanistan, Polonya, gelecek saatlerde Romanya ve Avusturya: Ortaklarımız yangınlar karşısında Fransa'ya yardıma geliyor. Onlara teşekkürler. Avrupa dayanışması sahada." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Macron, başka bir tweetinde de alanda itfaiyeci ve sivil güvenlik personelinden oluşan 10 bin kişinin alevlerle mücadele ettiğini kaydetti.

Yangınla mücadele sırasında hayatını kaybeden 2 Fransız itfaiye görevlisi için başsağlığı dileyen Macron, "Bütün hayatları kurtarın, olabilecek her şeyi kurtarın, akabinde yeniden inşa edin." ifadesine yer verdi.

Başbakan bölgeye gitti

Ülkenin Güneybatısındaki Gironde bölgesindeki Landes civarında çıkan yangında şu ana kadar 6800 hektar ormanlık alan yandı, bölgeden 10 bin kişi tahliye edildi.

Başbakan Elisabeth Born ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yangın bölgesine gitmek için yola çıktı.

Yetkililer dün her dakikada 10 futbol sahasından fazla alanın alevlere teslim olduğunu açıklamıştı.

Landes'daki yangının 12 Temmuz'da Landiras'ta başlayan ve tamamen söndürülmeyen yangının kıvılcımlarından çıktığı ifade ediliyor.

Ülkede yıl başından bu yana çıkan yangınlar nedeniyle 50 bin hektara yakın yeşil alanın yandığı belirtiliyor.

Fransız gazeteleri ülkeyi saran yangınları manşetlerine 'kabus' ifadesiyle taşıdı

Fransa'da gazeteler ülkeyi günlerdir saran, bazılarının tekrar büyüyerek hızla ormanlara sıçradığı yangınları, manşetlerine "kabus" ifadesiyle taşıdı.

Ülkenin önde gelen gazeteleri ilk sayfalarını, önceki gün Gironde bölgesinde başlayan ve 6 bin hektardan fazla ormanlık alanı saatler içinde kül eden yangınlara ayırdı.

Le Parisien gazetesi, yangını "Gironde'da yangın, bitmeyen kabus" başlığıyla görürken haberin spotunda "Temmuz ayının canavarı yangın, Landiras'ı (Gironde) için için yine yakıyor. Daha şiddetli ilerliyor. Bazıları ikinci kez, 10 bin kişi tahliye edildi." ifadelerine yer verdi.

Le Figaro gazetesi, "Kuraklık, yangınlar, buzulların erimesi" ifadesini kullandığı haberine, "Fransa, iklim değişikliğinin pençesinde" manşetini attı.

Liberation'un "Alevlerin geri dönüşü" olarak gördüğü yangın için La Depeche, "Kabus yeniden başladı", Sud Ouest ise "Kabus", "Sonu gelmeyen kabus" manşetlerini kullandı.

"Gironde ve Lande'da cehennem ateşi geri döndü" başlığını kullanan La Republique gazetesini, Ouest France, "Batı bölgesinde çok sayıda yangın çıktı", L'Est gazetesi, "Yangın Lorraines ormanlarını vurdu" başlıklarıyla takip etti.

La Voix Du Nord, ilk sayfasında "Gironde yeniden tutuştu" ifadesini kullandı. Le Courrier de yangınla mücadeleyi "İtfaiyecilerin savaşı sürüyor" şeklinde değerlendirdi.

Ülkedeki televizyonlar ve basın organlarının sosyal medya hesaplarında da yangın, günün öne çıkan konusu oldu.

Gironde bölgesinde başlayan büyük yangın ilerlemeye devam ediyor

Öte yandan Fransa basını, Landiras'ta 12 Temmuz'da başlayan ve 14 bin hektar alanı kül ettikten sonra hala tam söndürülmeyen alevlerden çıktığı belirtilen yeni bir yangının ilerlediğini duyurdu.

9 Ağustos'ta başlayan yangın nedeniyle iki günde bölgeden 10 bin kişi tahliye edildi.

Yangın söndürme uçaklarının yanı sıra 1100 itfaiyecinin de alevlerle mücadele ettiği ifade ediliyor.

Başbakan Elisabeth Borne 6 bin 800 hektar ormanlık alanı yok eden yangın nedeniyle bölgeye gideceğini açıkladı.

Ayrıca ülkedeki süpermarket zinciri Carrefour'un sahibi Alexandre Bompard, mağaza ve depo yöneticilerine, yangınla mücadeleye destek olmak isteyen; bünyelerindeki "gönüllü itfaiyecilere" izin verilmesi çağrısı yaptı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin dün yaptığı açıklamada, Fransa'daki 10 yangından 9'unun kundaklama yoluyla çıktığını, ülkede günde 200 kadar yangının baş gösterdiğini, bunların büyük bölümünün hızla söndürüldüğünü belirtmişti.

Darmanin, gönüllü itfaiyecilere sahip kuruluşlardan destek istemişti.

Sivil Güvenlik Sözcüsü Alexandre Jouassard da dün alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu kaydetmişti.

Editör: İsveç Gündemi