Fransız Bölgesel Sağlık Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu hastalar oldukça kritik bir klinik durumla hastaneye kaldırılmıştı" diyerek hastaların ölmesinin varyantın daha öldürücü olduğunu kanıtlamadığı mesajını verdi.

Bu hafta başında yapılan ilk araştırmalar ile "20C" olarak adlandırılan söz konusu varyantın orijinal virüsten daha bulaşıcı veya öldürücü olduğuna dair bulgular olmadığı belirtilmişti.

Klasik PCR testlerde sonuç negatif çıkıyor

Lannion hastanesinde toplam 79 kişin Covid-19 yakalandığı tespit edilmişti, ancak bunlardan 8'inin bütün semptomlara sahip olmalarına rağmen burundan yapılan PCR testleri negatif çıkmıştı.

Daha sonra seroloji veya derin solunum örneklerinde hastaların PCR testleri pozitif çıktı.

Fransa’da vakalar artmaya devam ederken, Başbakan Jean Castex geçen hafta, İngiltere kaynaklı Covid-19’un mutasyonlu türünün vakaların yüzde 60’ını oluşturduğunu ifade etmişti.

Mutasyon nedir?

Virüslerin çoğalma esnasında kendi genetik bilgilerini kopyalarken yaşanan rastgele değişime mutasyon adı veriliyor ve bu doğal bir olay.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantı "bir veya birkaç yeni mutasyona" sahip bir virüs olarak tanımlıyor.

Virüs ne kadar çok insana bulaşırsa o kadar çok mutasyona uğrama fırsatı yakalıyor, ancak uzmanlar SARS-CoV-2'nin nispeten daha yavaş mutasyon geçirdiğini ve dolayısıyla daha stabil olduğunu söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi