Parlamentodaki siyasi grup temsilcileriyle konu ile ilgili yapacağı görüşme öncesi basına açıklamalar yapan Marin, ülkedeki sınır muhafızlarının yaptığı öneriyi destekleyenlerin sayısının arttığını belirterek, ülkenin doğu sınırının düzgün bir şekilde denetlenmesi gerektiğini savundu.

Finlandiya Başbakanı, “Bu, gelecekte Finlandiya'nın doğu sınırının uygun şekilde gözetiminin sağlanması meselesi. Sınır muhafız gücümüzün etkili ve uygun sınır kontrolünü gerçekleştirmesi için yeterli desteğe sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. Ayrıca, her türlü rahatsız edici duruma karşı hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

Finlandiya Parlamentosu, ülkenin NATO'ya katılma sürecini sürdürürken temmuz ayında aldığı kararla, Rusya sınırındaki tel örgülerin güçlendirilmesi için yasada değişiklik yapmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan son gelişmeler ve çok sayıda Rus vatandaşının Finlandiya’ya yasa dışı yollardan göç etme endişesi üzerine ortak sınıra tel örgü çekilmesi son dönemde ülke siyasetinin önemli tartışma konularının başında yer alıyor.

Rusya’da özellikle geçen ay ilan edilen kısmi seferberlik çağrısının ardından çok sayıda askerlik yaşındaki Rus erkeği, ülkeyi terk etme girişiminde bulunmuştu.

Rusya ve Finlandiya arasındaki kara sınırını uzunluğu bin 340 kilometre uzunluğunda.

Finlandiya, Rusya ile en uzun kara sınırına sahip AB ülkesi konumunda. Mevcut risk analizleri çerçevesinde Finlandiya, Rusya ile ortak sınırında olası kitlesel göçü engelleyebilmek için potansiyel risk teşkil eden yerlerde 130 ila 260 kilometre uzunluğunda tel örgüt ile duvar örmeyi planlıyor.

Fin basınına göre, tel örgünün önemli bir kısmı, Rusya'ya giden ve Rusya'dan gelen sınır trafiğinin çoğunun gerçekleştiği güneydoğu Finlandiya'da inşa edilecek. Tel örgünün diğer kısmı ise kuzeydeki sınır istasyonlarının etrafına inşa edilecek. Yaklaşık 4 yıl sürmesi beklenen tel örgü inşaatının birkaç yüz milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.

Pilot proje kapsamında önce 3 kilometre uzunluğunda tel örgüt inşa edilecek ve ardından projenin tamamı için nihai karar verilmeden önce gelecek yıl nisan ayında düzenlenecek genel seçimler beklenecek.

"The Rio Cinema" Londra'daki Eurovision final gösterimini İsrail'den dolayı iptal etti "The Rio Cinema" Londra'daki Eurovision final gösterimini İsrail'den dolayı iptal etti
Editör: İsveç Gündemi