Finlandiya haber ajansı YLE'nin haberine göre söz konusu belediye yönetimi, kentin nüfusunu artırmak için bebek yardımı ödemelerine 12 kat artış yaptı.

Alınan karara göre 2023 yılı başından itibaren Tervola'da doğan her çocuk için mevcut 500 euro yardım yerine 6 bin euro ödenecek.

Ödemenin şartları arasında çocuğun doğumu sırasında Tervola'da yaşıyor olması gerekiyor.

Tervola Belelediyesi, bölgeye yerleşenlerin kalıcı olması amacıyla ödeyeceği "bebek parasını" beş yıllık bir süreye yayacak. Buna göre doğumun ilk yılında ailelere çocuk başına önce 2 bin euro, sonraki dört yıl boyunca yıllık çocuk başına bin euro ödenecek.

Belediye, 2023 yılına girdikten sonra doğması beklenen ancak daha erken bir tarihte doğan çocuklar için de ödeme yapacak.

Finlandiya'nın Lapland bölgesinde kışın sıcaklıklar bazı bölgelerde -30 dereceye kadar düşebiliyor. Ancak ortalama sıcaklık kış aylarında -16 ile 3 derece arasında değişiyor. Yazı aylarında ise ortalama 15 derece olarak bildiriliyor.

Bir dönem 'Yaşlı Kıta' Avrupa'nın yüksek doğum oranlarına sahip İskandinav ülkeleri son yıllarda düşen doğum oranları sonrası nüfusunu gençleştirmek için çözüm arıyor.

Norveç, Finlandiya ve İzlanda'da kadın başına doğum oranı son yıllarda 1.49 ila 1.71 seviyesine kadar düşmüş durumda.

Oslo Üniversitesi'nden Sosyolog Trude Lappegar, konuyla ilgili "Bütün İskandinav ülkelerinde 2008 ekonomik krizinden sonra doğum oranları düşmeye başladı." dedi.

Norveç Başbakanı Erna Solber de doğum oranlarının düşüşünü 2019 yılında yaptığı konuşmada gündeme getirmiş ve "Norveç'in daha fazla çocuğa ihtiyacı var. Bunun nasıl yapılacağını herkese anlatmam gerektiğini düşünmüyorum." demişti.

Editör: İsveç Gündemi