Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, AB'yi "gerçek" bir birlik olmadığı için eleştirdi ve Ukrayna'daki mevcut duruma "açık ve daha hızlı bir tepki" beklendiğini de sözlerine ekledi.

Niinistö, 26 Ocak Çarşamba akşamı televizyon yayıncısı MTV3'ün güncel olaylar programında yaptığı konuşmada, Rusya'nın NATO ve ABD'ye sunulan taleplerinin  fiili olarak AB ülkelerini hedef aldığını söyledi.

Ona göre, "gerçek" bir birlik, toprak bütünlüğü tehdit altında göründüğünde tepki verir ve devreye girer.

Niinistö, "Bu konuda Avrupa Birliği davacı bile değilse müdahil taraftır. Ve bu nedenle net ve daha hızlı bir tepki beklenebilir," dedi.

Ortak Avrupa savunma işbirliğinin güçlü bir savunucusu olarak cumhurbaşkanı, AB'nin birleşik askeri harcamasının Çin'inkine eşit olduğunu ve Rusya'nınkinden oldukça yüksek olduğunu da hatırlattı. Ancak bu, ulusal savunma güçleri ve AB genelinde bu tür konularda uyumlu politikaların eksikliği nedeniyle ortaya çıkmadığını da sözlerine ekledi.

Niinistö ayrıca, Baltık Denizi'ndeki gerilimin olağanüstü yüksek görünmediğine dikkat çekerek, Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm için umutlu olduğunu söyledi. Ona göre 2014 Minsk anlaşması, Başkan Putin ile yaptığı son telefon görüşmesinden sonra gündeme dönmüştü.

NATO'ya katılma olasılığı konusunda cumhurbaşkanı, üyeliğin ancak referandum yoluyla onaylanabileceğine dair uzun süredir devam eden tutumunu hatırlattı.

Ancak, 26 Ocak'ta yayınlanan bir MTV3 News anketine göre, Finlilerin %30'u artık NATO üyeliğini desteklediğinden, 2005'ten bu yana en yüksek oran olduğu için kamuoyu bu konuda önemli ölçüde değişmiş olabilir. Ankete göre, ülkenin siyasi liderleri NATO üyeliği için kampanya yürütürse, destek artacak ve %50'ye ulaşacak.

Editör: İsveç Gündemi