‘TÜNELLERE EK KORİDOR AÇILSA BÖYLE OLMAZDI’

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: “Şeytan taşlama konusunda bilgi eksikliği var. Önceki yıllarda ciddi önlemler alınır, hacı adayları girilen yerlere tekrar dönmezdi. Bu olay tedbir alınmadığını gösteriyor, çakışma izdihamı getirdi. İzdihamların önüne geçmek çok basit. Tünellere ek koridorlar, daha fazla yürüyen merdivenler yapılabilirdi. Önlemler alındığı takdirde ne kadar hacı adayı olursa olsun böyle sonuçlar olmayacaktır.”

‘ORGANİZASYONLA ÖNLENEBİLİR’

Prof. Dr. Saim YEPREM: “Şeytan taşlamada izdiham nedeniyle ölüm olayı yıllardan beri süregeliyor. Olayın nedeni, bazı ülkelerin hacı adaylarının bu ibadetin nasıl yapacağı konusunda sahip olduğu yanlış ve eksik bilgiler. Bu bilgilere mezheplerinden ötürü sahipler. Rehberlerin yönlendirmesine uymadıkları için ve kural dışı davranışla izdiham meydana geliyor. Hacı adaylarının önceden eğitime tabii tutulması gerekiyor. Ölümlere yol açan izdihamlar, eğitimli hac kafileleri, iyi rehberler ve doğru organizasyonla önlenebilir.”

‘KURAN’DA ŞEYTAN TAŞLAMA YOKTUR’

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman ATEŞ: “Bu olayın sorumlusu herkestir. Rehberler, organizatörler, Hacı adayları, en önemlisi de Suudi Arabistan Devleti’dir. Suudiler neden oraya polis koymuyor, güvenlik önlemi almıyor? İnsanlar göz göre göre neden buraya yığılıyor? Kuran’da şeytan taşlama diye bir olay yok. Peygamber’imizin yaptığı bir sünnettir. Ama burada bir tehlike olduğu için bu sünneti yapmamalısınız. Şeytan taşlamadığınızda günah da olmaz. Her yıl hacı sayısı artıyor, bu sayı 5 milyonu buluyor. Buna rağmen tur organizatörleri, kafile reisleri bu insanları oraya sevk ediyor. Şeytan taşlama sembolik bir şey, orada bir şeytan da yoktur. Önemli olan insanın gönlündeki şeytanı taşlamasıdır.”

Prof. Dr. Beyza BİLGİN: “2 defa umreye gittim ama bu tür izdihamlar nedeniyle hacca gitmeye cesaret edemedim. İnsanlar her sene hacca gitmek istiyor. Ne kadar çok yapılırsa o kadar sevap olduğu düşünülüyor. Bizler dini iyi anlatamıyoruz gibi geliyor bana. Hacda asıl olan Kâbe’nin tavafıdır. Şeytan taşlama, Kâbe tavafı kadar önemseniyor. Hacı adayları şeytanı gördüğünü sanıyor ve orayı taşlıyor. Tamamen sembolik. Mekke’de sürekli inşaatlar, oteller yapılıyor. Altın varaklı otellerde kalınıyor. Hac ibadeti adeta turizm haline geldi.”

‘MÜSLÜMANLARIN TAHAMMÜLÜ YOK’

İlahiyatçı Prof. Dr. Hayri Altıntaş: “Müslümanların birbirine tahammülü olmaması buradaki en büyük sorun. 1990 yılındaki tünel faciasında ben de vardım. Bizzat yaşadım. Müslümanların daha dikkatli olması gerekiyor. Arkadakiler sürekli bastırıyor ve insanlar birbirinin üstüne düşüyor. Tedbirsizlik nedeniyle bunlar yaşanıyor.”

Habertürk
Editör: İsveç Gündemi