Eurostat'ın 'EUROPOP2019' nüfus projeksiyonlarına göre, gençlerin 2050 yılına kadar AB nüfusunun yüzde 14,9'unu oluşturması bekleniyor. 

Eurostat tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre, 15 ila 29 yaş arasındaki gençler 2021'de AB'nin toplam nüfusunun yüzde 16,3'ünü oluşturuyor ve bu kategori Danimarka'nın başkent bölgesindeki toplam nüfusun dörtte birini veya yüzde 26,7'sini temsil ediyor.

Genç nüfusun daha yoğun olduğu diğer bölgeler arasında, toplamın yüzde 25,4'ünü temsil eden Hollanda'daki Overig Groningen öğrenci şehirleri ve Almanya'daki Stadtkreis (yüzde 25,1) bulunmaktadır.

Eurostat, "Bu bölgeler ağırlıklı olarak kentsel ve birçok üniversite şehriydi ve az sayıda AB Üye Devletinde (Belçika, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Kıbrıs Rum Kesimi, Hollanda ve İsveç) yoğunlaşmıştı" dedi. 

Bu projeksiyonlara göre, gençlerin oranının 2021'de göreli olarak yüksek genç nüfus payına sahip üç bölge ile 16 farklı bölgede değişmeden kalacağı veya büyümeye devam edeceği tahmin ediliyordu. Bu bölgelerden 14'ü Almanya'da bulunuyor. Belçika'daki Bezirk Verviers - Deutschsprachige Gemeinschaft ve Fransız denizaşırı topraklarından biri olan Mayotte hariç. 

'EUROPOP2019' ayrıca, 2021 ve 2050 yılları arasında genç nüfusun payının Alman bölgelerinde daha yüksek olacağını ve bu bölgelerden üçünün en büyük artışları yaşayacağını öngörüyor. 

Öngörülen en büyük düşüşlere göre, bu tür sonuçlara sahip on bölge olacak, bunların yarısı Almanya'da ve diğer ikisi doğu Polonya'da - Chełmsko-zamojski ve Przemyski - Yunanistan'daki Dytiki Attiki'nin ve Fransa'daki Paris'in başkentleri, yanı sıra Portekiz'deki Tâmega e Sousa.

Ayrıca, 2001 ve 2050 yılları arasında genç nüfusun payı olarak AB ülkeleri ve bölgeleri arasında genç nüfustaki en büyük artışlar Almanya'da kaydedildi ve ülkedeki üç bölge genç nüfusta yüzde 30'dan fazla artışa ulaştı. 

Ölçeğin diğer ucunda, genç nüfustaki düşüşün yüzde 30'luk payı aştığı üç bölge var: Hollanda'da Chełmsko-zamojski (yüzde -31,7), Paris (yüzde -32,1) ve Noord- Drenthe (yüzde -35,2).

Eurostat tarafından daha önce yayınlanan bir rapor, Avrupa'da ortanca yaşın 2020'de 43,9'dan artarak yüzde 44,1'e çıktığını ortaya koyuyor. Avrupa'da genç nüfusun en yüksek olduğu bölgeler, ortanca yaşları 17,7 olan Mayotte ve Guyane gibi Fransız denizaşırı bölgeleriydi.

Editör: İsveç Gündemi