Dünyaca ünlü Pew Araştırma Şirketi'nin “Dünya Dinlerinin Geleceği: Nüfus Büyüme Projeksiyonu" 2010-2050 raporuna göre Müslümanların sayısını artıran iki önemli etken olarak genç nüfus ve yüksek doğum oranı gösteriliyor.

Dünyada Müslümanların nüfusunun en yoğun olarak Asya- Pasifik bölgesinde yaşaması ise Ortadoğu Afrika eksenli ele alınan İslam dünyasının genel algısını bozuyor.

Dünya yaş ortalamasına bakıldığında Müslümanlar en genç nüfusa sahip. Kısacası dünya giderek zenginleşen, genç ve dinamik bir Müslüman nüfus ile karşı karşıya…

Y Jenerasyonu içinde yeni bir kuşak

İngiliz Müslüman yazar Shelina Janmohamed'in son kitabı “Generation M-Dünyayı değiştiren genç Müslümanlar", küresel alanda her geçen gün kendilerini hissettiren bu genç Müslüman kuşağın hikâyesini anlatıyor. Günümüz dünyasında gençler genel olarak X, Y, Z olmak üzere 3 nesle ayrılıyor. X nesli 1965-1980 yılları arasında doğanlar olarak kabul ediliyor. Y nesli 1980-1999 yılları arasında doğmuş nesli niteliyor. Z nesli ise günümüzde en büyüğü 16 yaşında olan 2000- yılı sonrası doğan genç nesle itham ediliyor. Shelina Janmohamed Y kuşağı içinde yetişen ama inanç sistemlerini hayatının merkezine yerleştirmiş Müslüman Y neslini, Generation M yani M Jenerasyonu olarak adlandırıyor.

Shelina, küresel alanda görünürlük kazanan Müslüman gençlerin varlığını, “bu küresel bir Müslüman grup, varlıklarını New York'tan Mumbai'ye, Londra'dan Canberra'ya ve Abu Dabi'den Karaçi'ye kadar hissediyoruz. Belirli bir coğrafyaya ait değiller, buna karşın kendi inançlarının değerleri çevresinde oluşan bir karakterler kümesine aitler" diyerek tanımlıyor. Bu inançları çerçevesinde kendilerini tanımlayan genç Müslümanların oluşturduğu değişimi ise “Müslümanlar hakkındaki klişe yaklaşımları yıkmak, geleneğe ve kültüre meydan okumak, tüketici trendlerine liderlik eden ya da yakınsayan enerjik sorgulama, dinamik ve girişimci bir düşünce ve eylem" diye tanımlıyor.
Spirit21 adlı bir bloğu da bulunan Shelina, aynı zamanda marka danışma şirketi OgilvyNoor'un Başkan yardımcılığını yapıyor ve İngiltere'nin en etkili 100 kadın isminden biri olarak gösteriliyor.

Batı M Jenerasyonunu tanıyor mu?

Peki, Batı dünyası bu yükselen yeni nesil Müslüman gençlik hakkında fikir sahibi mi? Shelina'nın bu soruya cevabı hem evet hem de hayır: “Generation M'in hikâyesi tüm dünya genelinde ilk bakışta görülebilecek bir gizlilikte. Tüm Müslümanlar, Generation M'e ait değil, özel bir tanıma sahipler ve Generation M gibi bir kitap, sadece Batılı ülkelere değil Müslüman kitlelere de bu yeni nesli tanıtıyor. Bir nevi “açık sır" M Jenerasyonu. Dünyanın gözünün önünde ama bir o kadar da ana akımın dışında görülüyor."

Müslüman kadınlar değişiminin merkezinde

Shelina, yaptığı araştırmadan ilginç bir veriyi de paylaşıyor: “Yüksek hızla değişimden geçen ülkeler aynı zamanda kadınların hızla değiştiği ülkeler. Onlar tüketim biçimlerini, cinsiyetler arası ilişkileri, evliliği, çocukları ve “Müslüman olmanın anlamı nedir" sorusuna ilişkin yeni fikirleri etkiliyorlar." İslam dünyasında değişim gençler ve kadınlar üzerinden gerçekleşiyor. Bu değişim, İslami değerler korunarak ve modern yaşamın açtığı alan genişleterek sağlanıyor."

Editör: İsveç Gündemi