Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Danimarka ve Finlandiya zirvede yer alırken, Norveç ve İsveç aynı sıramalayı paylaştı. Türkiye, 38 puanla 96. sırada yer aldı.

Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler şunlar: Avustralya, Bosna Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, ABD ve Venezuela oldu.

AB ülkeleri arasında en sonda Bulgaristan var

Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan son sırada yer alıyor. 

Zirvede Danimarka ve Finlandiya var

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, Danimarka (88), Yeni Zelanda’nın (88), Finlandiya'nın (88) ardından ikinci sırayı 85 puanla Norveç, İsveç, ve Singapur paylaşmaktadır. Endeksin son sıralarında ise Suriye (13), Somali (13) ve Güney Sudan (11) bulunuyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açıklamasına göre 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçları, temel demokratik ilkelerin, hukuk devletinin ve medya özgürlüğünün yolsuzlukla mücadelenin vazgeçilmez unsurları olduğunu gösteriyor. Yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamaları sürüyor. Medya kuruluşlarına, gazetecilere, sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları devam ediyor.

Yolsuzluk Algı Endeksi nasıl hesaplanıyor?

Her ülke için en az 3 uluslararası kurumun yürüttüğü araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi; uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine göre 0 puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor.

Editör: İsveç Gündemi