Çağrı, Covid-19'un kökenine ilişkin geçen ay yayınlanan DSÖ-Çin ortak çalışmasında, hem canlı hem de ölü hayvan satışı yapılan pazarların salgının kaynağı olduğunun belirtilmesinin ardından geldi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, "Hayvanlar, özellikle vahşi hayvanlar, insanlarda ortaya çıkan tüm bulaşıcı hastalıkların yüzde 70'inden fazlasının menşei ve bunların çoğu yeni tip virüslerden kaynaklanıyor." denildi.

Ayrıca raporda, "Özellikle vahşi memeliler, yeni hastalıkların ortaya çıkması için birer risk oluşturuyor." ifadesi yer aldı.

DSÖ, uzmanlarının Wuhan'a yaptığı ziyaretin ardından salgının olası kaynağı olarak gıda pazarlarına odaklandı. Kendilerine Çinliler tarafından sunulan verilere dayanarak hastalığın bir laboratuvardan çıkma olasılığını eledi.

Uzmanlar, laboratuvar sızıntısından ziyade, muhtemelen yarasa olduğu öngörülen Covid kökenli bir hayvanın, hastalığı bir ara türe geçirdiği ve daha sonra insanları enfekte ettiği sonucuna vardılar.

DSÖ uzmanlarının raporunda, sürecin her ne kadar Çin'de gelişmiş olsa da enfeksiyonun denizaşırı ülkelerde meydana gelmesi ve daha sonra enfekte hayvanın Çin'e ithal edilmiş olması ihtimalinin bulunduğu da yer aldı.

Birçok kesim tarafından 'tartışmalı' ve 'Çin yanlısı' bulunan DSÖ raporu, Pekin tarafından Covid'in başka bir yerde başladığı iddiasını güçlendirmek için çeşitli platformlarda kullanıldı. Böylece Çin pandemideki sorumluluğunu daha da aza indirgemeye çalışıyor.

Washington özellikle bir önceki Başkan Donald Trump döneminde virüsün bir laboratuvardan sızdırıldığı yönündeki teoriye açıktan destek vermişti.

Hatta Trump, koronavirüsle ilgili açıklaması sırasında "Çin vürüsü" ifadesini kullanmıştı.

Bu arada DSÖ daha önce yaptığı açıklamada, gıda tedarikinin kesintiye uğramaması ve insanların işlerini kaybetmemesi için 'ıslak pazar' olarak adlandırılan taze deniz ve hayvansal ürünlerin satıldığı yerlerin, koşullarının iyileştirilmesi şartıyla açık kalabileceğini belirtmişti.

Editör: İsveç Gündemi