DSÖ profesörü David Nabarro, Avrupa'daki hükümetler şu anda gördüğümüz ikinci dalgadan önce yaptıkları gibi önlemlerle başarısız olursa bunun gerçekleşeceğini söyledi.

"İlk dalganın kontrolünü ele geçirdikten sonra yaz boyunca gerekli altyapıyı inşa edememişlerdir. Şimdi ikinci bir dalgamız var ve yine aynı şekilde başarısız olursanız, önümüzdeki yılın başlarında üçüncü bir dalga yaşayacağız" ifadeleri kullandı.

Avrupa'da kısa bir süre için azalan bir enfeksiyon yayılımı gördü, ancak şimdi sayılar bazı ülkelerde yeniden artıyor ifadeleri kullanan Nabarro, örneğin Avusturya'nın aksine kayak gezilerine izin veren İsviçre'ye özellikle dikkat çekti.

Enfeksiyon oranları düştüğünde ve düşerse, istediğimiz kadar özgür olabiliriz. Ama hemen şimdi? Kayak merkezleri açılmalı mı sorusu üzerine Nabarro: aynı zamanda, enfeksiyon oranlarının nispeten düşük olduğu Güney Kore gibi Asya ülkelerini de örnek gösterdi. Orada, kısıtlamaların çok erken hafifletilmediğini belirtti.

"Oradaki insanlar tamamen kurallara bağlılar, mesafelerini koruyorlar, maske takıyorlar, hasta olduklarında kendilerini izole ediyorlar ve hem ellerini hem de yüzeylerini yıkıyorlar. En savunmasız grupları koruyorlar" diyen Nabarro şöyle devam etti:

"Enfekte olanların sayısı azalana ve düşük seviyede olmaya devam edene kadar beklemelisiniz. Avrupa'nın bu anlamda tepkisi eksik kaldı" dedi.

Editör: İsveç Gündemi