Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus'ta baskıya maruz kalan vatandaşlar için 2 milyon euro, sivil toplum ve bağımsız bir medya meydana getirmek için 1 milyon euro ve COVID-19 salgını ile mücadelede kullanılacak tıbbi malzemeler, hassas gruplar ve sosyal hizmetlerin devamı için 50 milyon euroluk bir yardımda bulunacağını açıkladı.

Der Leyen ayrıca ülkede politik gücün barışçıl bir şekilde el değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Son günlerde AB medyasında Belarus'ta seçimleri kazanarak tekrar devlet başkanlığına gelen Aleksandr Lukaşenko hakkında en yüksek tonda diktatör olarak hakkında binlerce haber, makale yazılıp çiziliyor. Rusya ile yakın ilişkileri olan Belarus'ta muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya seçimleri kaybetmesinden saatler sonra ülkesinden kaçarak Litvanya'ya sığınmıştı. Hemen arkasından sokak protestolarının başladığı Belarus'ta şuana kadar on bine yakın kişi gözaltına alındı.

Ülkedeki gerilim devam ederken, AB ülkeleri, Belarus'un Rusya ile daha yakın temasta olması nedeniyle  Aleksandr Lukaşenko'ya karşı kampanya yürütenleri desteklemeyi sürdürüyor.

Soru: Diktatör kim? Başka ülkenin içişlerine müdahale eden kim?

Editör: İsveç Gündemi