Bu gelişmeyle birlikte toplam ölü sayısı en az 25'e çıkarken, 1 Şubat itibariyle son 24 saatteki protestolar "en çok can kaybının yaşandığı" eylemler oldu.

Ülkede Yangon, Dawei, Mandalay, Myeik, Bago, Pokokku ve başkent Nepido'da yaşanan darbe karşıtı gösterilerde polisin sivillere göz yaşartıcı gaz, ses bombası, plastik ve gerçek mermilerle karşılık verdiği kaydedildi. Protestoculardan Ravina Shamdasani, gösterilerin barışçıl bir şekilde devam ettiğini ifade ederken, güvenlik güçlerine zor kullanmayı bir an önce bırakma çağrısı yaptı. Son iki günde ise yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Yangon'da polisin kalabalığı dağıtmak için TOMA'larla tazyikli su sıktığı belirtilirken, sosyal medyada da polisin gerçek mermi kullandığına dair görüntülerin viral olduğu bildirildi. Sivil toplum örgütleri devlet kanallarının gösterilerde ölen kişiler hakkında herhangi bir bilgi vermediğini, bu sebeple can kaybının daha da fazla olabileceği uyarısı yaptı.

Son 1 ayda 771 tutuklama

Siyasi Suçlular Derneği'nin (AAPP) son rakamlarına göre Myanmar'da son bir ayda 854'ü aşkın kişi gözaltına alınırken, bunlardan 771'i tutuklandı.

Söz konusu gösteriler Myanmar'ın Birleşmiş Milletler (BM) Elçisi'nin 1 Şubat'ta gerçekleşen askeri darbe ve sonrasında yaşanan sürecin durdurulması için BM yetkililerinden "gerekli her yolu kullanarak" yardım istemesi sonrasında gelmişti.

Devlet lideri Suu Çii'nin nerede olduğu bilinmiyor

Myanmar'da yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen darbe sonrası ülke lideri Aung San Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint'in de aralarında olduğu üst düzey siyasiler gözaltına alınmıştı. Birçok Batılı devlet olayı kınarken, ülkedeki ordu mensuplarına yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

Devrik Myanmar lideri Aung San Suu Çii'nin ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor ancak nerede olduğu hala tam olarak bilinmiyor.

euronews

Editör: İsveç Gündemi