Danimarka’da yerel seçimlerde sosyal demokratlarla ırkçılar oy kaybına uğradı. Seçimlerde aday olan göçmenler büyük oranda kazandı. Ülkedeki yerel seçimlerde belediye ve bölge meclisi üyeliklerini kazan Türkiye kökenli göçmenlerin sayısı da arttı. Önceki seçimde 41 Türkiye kökenli aday meclis üyeliğini kazanırken bu seçimlerde sayı 55’e yükseldi.
Türkiye kökenliler haricinde diğer Müslüman kökenli adaylardan 22 kişi de belediye meclislerine girebilmeyi başardı. Kopenhag Belediye Meclisi için adaylığını koyan Birlik Listesi (Enhedslisten) adayı Sinem Kiraz Demir 3480 oyla en çok tercihli oyu alan aday oldu. En çok Türkiye kökenli aday ise 8 adayla Ishoj şehrinde seçildi.
Elif Demir Gökçe Brondby Strand belediyesinden iki Müslüman başörtülü bayandan biri olarak Radikal Sol partiden belediye meclisine girebildi. Muhafazakar Halk Partisi adaylarından Sofia Osmani 7520 tercihli oy alarak Lyngby-Taarbæk belediye başkanı seçildi.

PARTİLERİN SON SEÇİMLERDEKİ OY ORANLARI

Sosyal demokratlar (Sosyaldemokratiet) halen ülkenin en büyük partisi olmasına rağmen yüzde 3,9 kayıp yaşayarak 756 belediye meclisi üyesinin 86’sını kaybetti. Hvidovre şehrinde 96 yıllık liderliği kaybeden sosyal demokratlar büyük bir yenilgi aldı.
Danimarka Halk Partisi (Dansk Folkeparti) oyları ise neredeyse yari yarıya düştü. Partinin oy oranı yüzde 8.8’den 4.7’ye indirdi. Parti ayrıca 132 belediye meclisi üyesi kaybetti. Parti lideri Kristian Thulesen Dahl bu büyük yenilgiyi hazmedemeyerek istifa etti.
Sol parti (Venstre) oy kaybını en az yaşayan parti oldu. Sol parti sadece yüzde 1.9 oranında oy kaybetti. Parti lideri Jacob Ellemann-Jensen “Korktuğumuz olmadı ve beklentimizin altında bir kaybımız oldu.” dedi.
Muhafazakar Halk Partisi (Konservative Folkeparti) oylarını en fazla yükselten parti olarak seçimin galibi oldu. Yüzde 15.2 oy alan parti bir önceki belediye meclisi üye sayısını 178 artırdı.

Camiahaber

Editör: İsveç Gündemi