Kopenhag’da bulunan Brondby Müslüman Mezarlığı, kimliği belirsiz kişiler tarafından çirkin bir saldırıya uğradı. Olay, dün akşam saatlerinde polise gelen bir ihbar sonucu ortaya çıktı. Gece boyunca köpeklerle de bölgede arama yapan polis, bölgeyi gören güvenlik kameralarının bulunmaması nedeniyle herhangi bir sonuca ulaşamadı.

Kopenhag Batı Bölge Polis Müdürü Kim Madsen, “Yaklaşık 50 mezar taşı ters çevrilmiş. Bazıları kırılmış ancak bunlar önceden olan hasarlar da olabilir” diye konuştu. Saldırının direkt olarak Müslüman topluluğuna yapılan bir saldırı olmadığı veya siyasi bir amaç gütmediğini, eğlence amacıyla gerçekleştirilen bir eylem olduğunu düşündüklerini dile getiren Madsen, “Ancak bu üzücü ve etik olmayan bir durum” dedi. Madsen, yılda birkaç defa mezarlıklara bu tarz saldırıların düzenlendiğini de dile getirdi.
Soruşturmalar kapsamında, kimliği belirsiz kişilerin mezarlığa girdikleri ve mezar taşlarını rastgele devirdikleri ortaya atıldı.

Mezarlığın tahrip edilmesi, Danimarkalı bir takım siyasi kişilikler tarafından da tepki gördü. Radikale Venstre partisi milletvekili Zenia Stampe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün hepimiz Danimarkalı Müslümanlarız” ifadesini kullandı. Danimarkalı Müslümanların uzun zamandır İslamofobya’yla karşı karşıya olduğunu belirten Stampe, saldırının Müslümanlara yönelik gerçekleştirildiğini savundu. Stampe hesabından, “Danimarka’da İslamofobya’nın iyice yerleştiğini, İslamofobya’yı alevlendirmeye çalışan çevrelerin bulunduğunu fark etmenin ve bu eğilimi durdurmak için sorumluluk almanın zamanı geldi” mesajını paylaştı.
Danimarka Birlik Partisi de mezarlığa yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınadı. Parti sözcüsü Johanne Schmidt-Nielsen, “Müslümanların mezarlığına yapılan saldırı ne kadar kınansa az. Son derece saygısızca ve kötü niyetle yapılan bu saldırıya tahammül edilemez. İster Hıristiyan, ister Yahudi, ister Müslümanların olsun mezarlar kutsaldır. Bu kabul edilemez bir saldırıdır” dedi.

Saldırıya, sosyal medyada da büyük tepki gösterildi. Danimarkalı sosyal medya kullanıcıları saldırının “şaka” kategorisine giremeyeceğini bu tarz şeyleri yalnızca saygısız insanların yapabileceğini söyleyerek olayı “vandallık” olarak niteledi.

Editör: İsveç Gündemi