Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda yüzlerce balina ve yunusun bıçaklanarak öldürülmesi İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.

Trafalgar Meydanı'nda toplanıp Başbakanlık binası 10 Numara'ya yürüyen göstericiler, Faroe Adaları'na yaptırım uygulanmasını istedi.

"Faroe Adalarını boykot edin", "Yunusları öldürmeye son verin", "Katliama son verin" yazılı dövizler ile yunusların öldürülmesini gösteren fotoğraf taşıyan göstericiler, İngiliz ve diğer hükümetlerden harekete geçmesini istedi.

AA muhabirine konuşan bir gösterici, eylül ayında Faroe Adaları'nda 1428 yunusun öldürüldüğüne dikkat çekerek, "Bunun bir gelenek olduğu anlaşılıyor. Bunu anlıyorum ancak 1428 oldukça fazla. Bu çok fazla et demek ve bu etler süper marketlerde turistler için satılıyor. Bu sadece bir gelenek değil dolayısıyla. Aynı şey Japonya'da da yaşanıyor." dedi.

Uluslararası anlaşmaların balina avını yasaklamasına rağmen Norveç, Japonya, İzlanda ve Faroe Adaları'nda bunun halen devam ettiğine dikkat çeken gösterici, Faroe Adaları'nın deriniz ürünlerinin boykot edilmesini istedi.

Yunus katliamı

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bölge Faroe Adaları'nda, her yıl düzenlenen "Grindadrap" festivalinde bu yıl 1428 balina ve yunus öldürülmüştü.

Faroe Adaları'nda bu yıl öldürülen 1428 balina ve yunusun, geleneğin başladığı 1584'den bu yana en yüksek rakam olduğu tahmin ediliyor.

Gelenek, dünya çapında çevreciler tarafından kınanmaya devam ediyor.

Avlanılan deniz canlılarının çoğunluğunun, şişeburunlu yunus ve beyaz başlı yunus olduğu belirtiliyor.

Kuzey Atlantik Okyanusu'nda Norveç, İskoçya ile İzlanda arasında yer alan bin 339 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve Danimarka'ya bağlı Faeroe Adaları'nda yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor.

Başkenti Torshavn olan Faroe Adaları'nda hayvancılığın yanı sıra en önemli geçim kaynağı olarak balıkçılık yapılıyor.

Editör: İsveç Gündemi