Basında yer alan haberlere göre, gömülen vizonların kokması üzerine çevrede ciddi rahatsızlık meydana geldi.

Vizonların küflü peynir gibi koktuğunu belirten bölge sakinleri, bu konu ile bölgede yaşanmaz bir hal meydana geldiğini belirtti.

Yetkililer harekete geçti

Şikayetler üzerine yetkililerin yaptığı inceleme sonucunda, bölgede rahatsız edici kokunun yayılması üzerine vizonların gömüldüğü yerden çıkarılarak yakılması için çalışma başlatıldı.

2020 yıl sonbaharında 15 milyon vizonun öldürülmesi ile ilgili dünya basınında geniş yer bulan Danimarka, şimdi ağır koku nedeniyle yeniden gündeme geldi.

Öldürülerek gömülen vizonların daha sağlıklı bir şekilde yok edilmesi için başlatılan çalışmada, şimdi önlem alınmazsa ileride su kaynaklarında ciddi kirlilik meydana getireceği ve bölge sakinlerinin sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

2020 sonbaharında, Danimarka'nın vizon çiftliklerinde mutasyona uğramış bir korona enfeksiyonu başladı ve hükümet, ülkedeki yaklaşık 15 milyon vizonun öldürülmesine karar verdi.

Çalışma başladığında, çok sert tedbir için yasal destek olmadığı ortaya çıktı. Başbakan Mette Frederiksen ağır bir şekilde sorgulandı ve Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Mogens Jensen istifa etti.

Temmuz'a kadar devam edecek

Vizonların çoğu yakıldı. Ancak yakma tesisleri basınçla baş edemedi ve bu nedenle Jutland'daki Nørre Felding ve Kølvrå'da dört milyon ölü mink gömüldü.

Hükümet, vizon karkaslarının yeraltı sularını ve içme suyunu kirleten sıvı yayma riski nedeniyle onları gömüldükleri yerden çıkarmaya karar verdi. Yaklaşık 13.000 ton vizon karkası kazma çalışmaları bugün başladı.

Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Rasmus Prehn, Ekstrabladet'e - Bunu çözmemizi ve bunların oluşturduğu potansiyel kirlilik riskini ortadan kaldırmamızı bekliyorum yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi