Danimarka'da yayımlanan Jyllands-Posten gazetesinin haberine göre, doğum kliniklerinden kaçınmak için özel sperm donörleriyle iletişime geçen kadınların sayısı artıyor.

Sperm bankası olarak faaliyet gösteren Cryos International'ın Direktörü Helle Sejersen Myrthue, gazeteye verdiği demeçte, "mevcut yasaların kadınları ve çocukları yardım alamadıkları bir pazara ittiğini" söylüyor.

Danimarka'da 2018 yılında yürürlüğe giren yasa, sperm bankalarının özel adreslere sperm yollamasını yasaklamıştı. Yasaya göre suni dölleme olarak bilinen aşılama doğum kliniklerinde, hastanede ya da yetkili sağlık personeli tarafından yapılıyor.

Cryos International, European Sperm Bank ve SellmerDiers adlı sperm bankaları ise yasanın değişmesini istiyor.

Gazeteye göre hükümetin getirdiği yasak, örneğin Facebook gibi internet platformlarında ya da forumlarda özel sperm alış verişi için bir pazarın oluşmasına neden oldu.

Ancak sperm bankalarına göre, özel platformlarda satılan spermlerin kalıtsal hastalıkların tespiti için taramadan geçirilmemesi ciddi bir sorun.

Gazeteye göre Sağlık Bakanlığı, sperm bankaları ve Danimarka Hasta Güvenliği Otoritesi (Styrelsen for Patientikkerhed) ile konuyu görüşüyor.

Bir tür suni dölleme olan aşılama, döllenmeyi kolaylaştırmak için spermi bir kadının rahmine doğrudan yerleştirmeyi içeren bir doğurganlık tedavisi olarak uygulanıyor.

Editör: İsveç Gündemi