Danmark Radyosuna göre, Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, Danimarka'nın mümkün olan en kısa sürede normale döneceğini söyledi.

Salı günü birçok Danimarkalı iyi haberle uyandı. Perşembe günü, Danimarka salgın kısıtlamalarını daha da hafifletecek.

Hükümet ve Folketing gece normalleşme kararı üzerinde anlaştı.

Sağlık Magnus Heunicke Bakanı,  yaptığı açıklamada "Danimarka en kısa sürede normale dönecektir" dedi.

Normalleşme kararıyla birlikte kontrolü elden bırakmadan hayata devam etmek gerektiğini vurgulayan bakan, hala enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya odaklanarak hareket etmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Korona geçmişi olan kişiler için biraz daha rahatlama söz konusu. İki doz aşısını alanlar, negatif test alanlar veya covid-19 geçirdiklerini gösterenler için her şey daha normal olacak.

İşte yeni süreç

Danimarka şimdiye kadar kademeli olarak açıldı. Bir ay önce 6 Nisan'da bazı kısıtlamalar hafifletildi. Daha sonra kuaförler, masaj ve güzellik salonları, dövme stüdyoları ve sürücü okulları yeniden açıldı.

21 Nisan'da, restoranların belirli kısıtlamalarla tekrar kapalı mekanda yemek servisine başlamasına izin verildi.

Şimdiye kadar, 5-8. Sınıflardaki öğrenciler sadece yarı zamanlı okula gittiler, ancak 6 Mayıs'ta tüm ilkokul öğrencileri sınıflara tam zamanlı olarak dönecekler.

Özel partilerin saat 23:00'te sona ermesi gerektiği kuralı da Perşembe gününden sonra servis izni olan tesislerde kaldırılacak.

Daha önce cafe ve restoranlarda uygulanan 30 dakika kuralı kaldırılacak. Bu, artık restoranda olmak için en az 30 dakika önceden masa ayırtmanıza gerek olmadığı anlamına gelir. Ancak, sağlıklı olduğunuzu kanıtlayabilmelisiniz.

İç mekanda toplam kişi sayısı sınırı 25'e yükseltildi. Yeni dış mekan sınırı da 75 olacak.

Kapalı alanda faaliyet gösteren spor salonu ve spor tesisleri korona pasaportlu 18 yaş üstü kişilere açık olabilir.

Tiyatrolar, sinemalar ve diğer etkinlik mekanları 2.000 kişiyi kabul edebilir. Kabul edilmek için, burada ayrıca bir negatif koronal test sunmanız da gereklidir.

Şu an görüldüğü gibi 2.000 kişilik açık hava festivalleri yapmak da mümkün olacak. Buradaki fikir, ziyaretçilerin başlangıçta 200 kişilik gruplara ayrılmasıdır.

1 Ağustos'tan itibaren, seyirci sayısı 500 kişiden 5.000 kişiye yükseltilecek.  Ancak enfeksiyon durumu izin verirse bu sınır 10.000 kişiye yükseltilebilir.

Danimarka'ya seyahat edecekler dikkat

21 Nisan'dan bu yana ülke, AB'deki enfeksiyon durumuna ilişkin düzenli değerlendirmeler yapıyor.

AB ve Schengen ülkelerinde ikamet eden tamamen aşılanmış yolcular, girişten sonra test ve izolasyona gerek kalmadan Danimarka'ya girebilirler.

Aşılama tamamlandıktan sonra en az iki hafta ve en fazla 180 gün geçmiş olmalıdır.

Turuncu veya kırmızı listedeki bir ülkeden seyahat ediyorsanız, aşı olmadıysanız, girişte 10 gün boyunca kendinizi izole etmeniz gerekir.

Editör: İsveç Gündemi