Danimarka başbakanı, düzenlediği toplantıda koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için ülkenin tüm anaokullarını, okulları ve ünitversiteleri iki hafta boyunca kapacağını duyurdu.

Başbakan Mette Frederiksen, Çarşamba aşkamı düzenlediği basın toplantısında, kritik işlevler dışında tüm kamu sektörü çalışanlarının ücretli izinle eve gönderileceğini, özel sektörde çalışanların ise mümkün olduğunca evden çalışmaya teşvik edileceğini söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre, 100'den fazla katılımcı içeren iç mekan etkinlikleri Pazartesi günkü zorlu yeni önlemlerin bir parçası olarak da yasaklanacak. Danimarka'da korovirüsten ölüm olmadı, ancak vaka sayısı hızla artıyor.

Frederiksen şunları söyledi: Bunun büyük sonuçları olacak, ancak alternatif çok daha kötü olurdu. Normal şartlar altında, hükümet tüm Danimarkalılar için tüm çözümleri hazır hale getirmeden bu kadar kapsamlı tedbirler sunmayacaktı, ancak olağanüstü bir durumdayız. Dramatik karar, Danimarka Hasta Güvenliği Otoritesi artan yeni vakaları bildirdikten sonra geldi. Direktör Søren Brostrøm, Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi olarak salgını pandemi olarak ilan etmesinden sonra, vaka sayısının önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha da hızlı bir şekilde artmasını beklediğini söyledi.

Yerel basına şunları söyledi: Bu sadece Danimarka için değil tüm dünya için bir tehdit. Bu nedenle DSÖ bugün Covid-19'u bir salgın olarak ilan etti. Ülkenin kilitlenmesinin patlamasını yumuşatmak için gereken tedbirlerin zamanında alınması bekleniyor. Yetkililer, şirketlerin virüsün serpilmesiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için vergi indirimleri konusunda yaklaşık 20 milyon dolar vermeyi kabul ettiler. Frederiksen, "Toplumumuzun durmasına izin vermeden toplumdaki aktiviteyi mümkün olduğunca sınırlamamız gerekiyor" dedi. Danimarka, İtalya'nın eşi görülmemiş seyahat ve sosyal kısıtlamaların bu hafta yürürlüğe girdiği ayak izlerini takiben, sıkı kilit önlemleri uygulayan ikinci ülkedir.

Editör: İsveç Gündemi