BMGK'de Gazze'de ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi BMGK'de Gazze'de ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi

Başkent Kopenhag’da düzenlenen ve oldukça duygusal anların yaşandığı törende hayatta kalan 6 Eskimo’ya hitap eden Frederiksen, “Sizin maruz kaldığınız şey korkunçtu. İnsanlık dışıydı. Size yapılan haksızlıktı ve acımasızlıktı. Sizlerden bu uygulamayı yapanlar adına özür diliyorum. “ dedi.

1951 yılının yaz aylarında eskiden Danimarka sömürgesi olan Grönland'da yaşayan 5 ila 8 yaşlarındaki 22 Eskimo kökenli çocuk, daha iyi eğitim alıp, Danimarka dilini öğrendikten sonra ana topraklarına dönme vaadiyle ailelerinden uzaklaştırılmıştı.

Anlaşma gereği, ailelerine çocuklarının daha iyi bir hayata sahip olacakları ve bir gün geleceğin seçkinleri olarak Grönland'a dönecekleri sözü verilmişti.

Daha önce Danimarka'nın sömürgesi olan ancak 1979 yılında öz yönetim hakkı kazanan Grönland 1985 yılında halk oylaması sonucu Avrupa Birliği’nden ayrılmıştı.

ABD, birkaç kez Grönland'ı satın alma teklifinde bulundu

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bulunan özerk Grönland Adası, Danimarka'ya bağlı. ABD'nin eski Başkanı Donald Trump 2019'da Grönland'ı satın almak istemiş, Danimarka da bu teklifi geri çevirmişti.

Eski ABD Başkanı Harry S. Truman da, 1946 yılında adayı 100 milyon dolar karşılığında adayı satın almak istemişti.

Kaynak: euronews

Editör: İsveç Gündemi