Yarından itibaren, uzun mesafe yolculuklarla birlikte, lokanta ve kafelerin kapalı kısımları dışında bu mekanların açık havadaki teraslarına gelenlerden, iki doz aşı veya son 72 saat içinde Covid-19 PCR testlerinin pozitif çıkmasının kanıtlanması ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlaması istenecek.

Daha önce PCR testleri için konulan 48 saatlik süre, 72 saate çıkarıldı. Sağlık ruhsatı göstermeden söz konusu yerlere girip, yasağı ihlal eden vatandaşlar için ilk etapta 135 euro para cezası talep edilecek. Bu uygulama 18 yaş büyükler için geçerli olacak ve ilk etapta 15 Kasım’a kadar sürecek.

İşletmelere bir hafta alışma süresi verildi

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, işletme sahiplerine yasaya uyum sağlamaları için bir hafta mühlet verileceğini ve “alıştırma döneminin” ardından ihlallerde bulunanlar için öngörülen cezaların kesileceğini duyurdu.

12-17 yaş grubu için yasaklar 30 Eylül tarihinden itibaren başlayacak. Daha küçükleri ise yasak bağlamayacak.

Resmi Gazetede bugün yayımlanan genelgede, aşı olanlar, testinin pozitif çıktığını ispat edenler ve hastalığı geçirip antikor seviyesinin yüksek olduğunu kanıtlayanların dışındakilerin söz konusu hizmet ve etkinliklere erişiminin yasaklandığı duyuruldu.

Yasakların bir bölümü 21 Temmuz'da başlamıştı

Bu kısıtlamalar, 21 Temmuz’dan itibaren 50 kişiden fazla kişiyi ağırlayan kamuya açık müze, sinema, stat, spor merkezleri, sergi ve eğlence ile kültür merkezleri için yürürlükteydi.

Mağazalara girişler nasıl olacak?

Aşı, PCR testi ve hastalığı yakın bir süre önce geçindiğini kanıtlayanların sahip olacağı, sağlık sertifikası, mağazaların büyük bir kısmından talep edilmiyor. Ancak 20 bin metrekareden büyük alanı bulunan mağazalarda gerekirse valilerin kararıyla yine bu konuda kısıtlama gelebilecek.

Kamu taşıma araçlarını kullananlar, sağlık sertifikasından muaf tutulacak. Ancak, uçak, hızlı tren ve otobüsle yolculuk yapanlar için yine sağlık sertifikası istenecek. Sağlık sertifikası, seminer, fuar ve kongrelere katılanlara da şart koşulacak.

Müşterilerinin, aşı olması gereken yerlerde çalışan özel sektör veya kamu görevlileri için de 30 Ağustos’tan itibaren aşı olma zorunluluğu gelecek. Bunu yapmayanların kontratları tazminat ödemeden feshedilebilecek.

Fransa'da yasaklara tepkiler büyüyor

Sağlık sektöründe çalışan hastalığa yakalanma riskiyle temas içinde olan doktor, hemşire, hastabakıcı gibi çalışanlara 15 Ekim’e kadar iki doz aşı için süre tanınacak.

Fransa’da hükümetin Covid-19 ile mücadele politikasını protesto eden yüz binlerce kişi son bir ay içinde art arda 4. kez gösteri düzenlemek için dün ülke genelinde sokaklara indi.

Başta başkent Paris olmak üzere yaklaşık 150 yerleşim biriminde düzenlenen gösterilerde, Covid-19 aşısının bazı mesleklere zorunlu hale getirilmesi ve Covid-19 sağlık ruhsatı uygulaması protesto edildi. Gösterilere ülke genelinde 250 binden fazla kişinin katıldı,

Anayasa Mahkemesi, Perşembe günü yasaya yapılan itiraz reddetmişti. Fransa’da yetişkinlerin yüzde 79’u en az bir doz, yüzde 68’si iki doz aşı oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, 12 Haziran’da zorunlu sağlık ruhsatı getirmesinden bu yana 7 milyon kişi aşı oldu. Fransa’da Covid-19 şu ana kadar yaklaşık 112 bin can aldı.

Editör: İsveç Gündemi