1 Şubat'a kadar, tüm AB ve Schengen ülkeleri, tüm COVID-19 aşı sertifikaları için en fazla dokuz aylık bir geçerlilik süresi belirleyecek ve bu sertifikaların geçerliliği, yolcuların destekleyici aşıları yapılır yapılmaz uzatılabilecek.

Hareket, AB Komisyonu'nun 21 Aralık 2021'de açıklanan AB Aşı Sertifikası ile ilgili yeni kuralları kabul etme kararının, değişikliklerle ilgili teklifin AB Konseyi tarafından da desteklenmesinin ardından geldi.

AB Komisyonu'na göre, aşı sertifikalarının tek tip olarak kabul edilmesi, Üye Devletler arasındaki seyahat tedbirlerine ilişkin koordinasyonun sürekliliğini garanti edecektir.

“ Yeni kurallar, kısıtlamaların mevcut en iyi bilimsel kanıtlara ve aynı zamanda nesnel kriterlere dayanmasını sağlayacaktır. Tek Pazar'ın işleyişi için sürekli koordinasyon esastır ve AB vatandaşlarına serbest dolaşım haklarını kullanma konusunda netlik sağlayacaktır ”dedi.

Karar Üye Devletler tarafından memnuniyetle karşılandı ve birçoğu 1 Şubat'tan önce zaten uyguluyor veya uygulayacak.

9 Ay veya Daha Az Geçerli Olacak Aşı Sertifikaları

Komisyon, dokuz aylık bir bağlayıcı kabul süresi belirleyen yeni kurallar kabul etti.

Bir kişinin iki doz aşının ikinci dozunu almasından tam olarak 270 gün sonra ve bir kişinin tek doz aşı almasından 270 gün sonra aşı sertifikasının geçerliliği sona erecektir.

Bir kişinin aşı statüsünü geçerli tutabilmesi için, aynı kişinin son COVID-19 aşısının uygulanmasından altı ila dokuz ay sonra aşılanması gerekecektir. Dokuz ay geçerse, aynı kişi destekleyici aşıyı alır almaz aynı kişi aşı durumunu geri kazanmalıdır.

AB Komisyonu aşı sertifikaları için dokuz aylık bir geçerlilik önerirken, bazı ülkeler daha da kısa süreler için geçerli kılmak için fazladan ileri gittiler.

Örneğin Letonya makamları, tek seferlik aşılar için aşı sertifikalarının geçerlilik sınırını beş ay olarak belirlemiştir . Ancak iki doz aşılar için COVID-19 aşı sertifikalarının geçerliliği dokuz ay olacak.

Yunanistan'da aşı sertifikaları, aşının türünden bağımsız olarak yalnızca yedi ay geçerli kalacaktır .

“ Yedi aylık sertifika birisi yedi aylık penceresindeki güçlendirici atış almamışsa, o aşılanmamış kabul edilecektir böylece her yaştan için geçerli olacağını kilitlendi ,” Ülkenin Sağlık Bakanı Thanos Plevris SKAI anlattı Yılın ilk günlerinde televizyon.

Avusturya ve Hollanda gibi diğer ülkelerde, tüm aşı sertifikaları dokuz ay boyunca geçerli kalacaktır.

Neden 9 Ay?

Aşı sertifikalarının yalnızca dokuz ay için geçerli hale getirilmesi kararı, Üye Devletler genelinde daha fazla aşının geçerli olduğu, ancak tüm bloktaki sağlık yetkililerinin yanı sıra Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) olduğu bir zamanda alındı. “ COVID-19 ile enfeksiyona karşı aşı kaynaklı korumanın zamanla azaldığını ” bildirdi .

AB vatandaşlarına ve yolcularına COVID-19'dan daha iyi koruma sağlamak için Komisyon, aşı sertifikalarının bir son kullanma tarihinin olması gerektiği sonucuna varmıştır.

Dokuz aylık süre, ECDC'nin rehberliği dikkate alınarak belirlenmiştir, bu da rapel dozların en geç ilk aşılama döngüsünün tamamlanmasından altı ay sonra verilmesini önerir.

“ Sertifika ulusal aşılama kampanyaları ayarlayabilir ve vatandaşlar ilave dozları erişebilir olmasını sağlamak için söz konusu altı ay ötesinde ek bir üç ay ödemesiz dönem için geçerli olacak ,” Komisyon kararını duyuran 21 Aralık 2021 tarihinde belirtti.

Aşım Güncel Değilse Ne Olur?

Gideceğiniz ülkenin aşı geçerlilik kurallarına göre aşınız güncel değilse, aşısız olarak kabul edilirsiniz.

Bazı ülkelerde giriş öncesi veya varışta test etmeniz gerekebilirken, diğerlerinde her iki testi de gerçekleştirmeniz veya hatta karantinaya almanız gerekecektir.

Kalkış ülkeniz, hedef ülkeniz tarafından COVID-19'dan en çok etkilenen ülkelerden biriyse, zorunlu olmayan amaçlarla o ülkeye girmeniz bile yasaklanabilir.

Aşı Belgesi Gerektiren Etkinlik ve Yerlere Katılmam da Yasaklanacak mı?

Aşı pasaportlarının geçerliliğine ilişkin yeni kurallar sadece seyahat amacı için geçerlidir. Ancak üye devletler de bu kuralları ulusal düzeyde kullanmaya teşvik edilmektedir.

“ Ulusal düzeyde sertifikalarını kullanmak farklı kurallar oluştururken, Üye Devletler gezginler için kesinlik sağlamak ve aksaklıkları azaltmak için bu yeni kurallara uyumlu olacak şekilde teşvik edilir ,” Komisyon diyor.

Restoranlar, barlar, kütüphaneler ve daha fazlası gibi etkinliklere ve yerlere katılmak için daha uzun veya daha kısa geçerliliğe sahip sertifikaları kabul etmek isteyip istemediğine karar vermek Üye Devletlere kalmıştır.

Kovid-19 Pasaportlarına Takviye Aşı Tarihi Nasıl Kaydedilecek?

Sertifikalar, geçerliliklerinin ne zaman sona ereceği konusunda bir tarih içermeyecektir. Bunun yerine, aşıların ne zaman uygulandığına ilişkin bilgileri içerecektir.

İki doz aşılar için booster çekimler 3/3, tek doz aşılar için booster dozlar 2/1 olarak kaydedilecektir. İyileşen bir kişiye iki doz aşı yapıldığında da 2/1 olarak kaydedilir.

Hareket, AB'ye Seyahat için Hangi Aşıların Kabul Edildiğini Etkiler mi?

Aşı sertifikalarının geçerliliğini değiştirme kararı, AB'de aşıların kabulünü etkilemez. Şu anda tüm AB ve Schengen Bölgesi ülkeleri, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşıları kabul etmektedir.

Bunların büyük bir kısmı, Dünya Sağlık Ajansı (WHO) tarafından onaylanan ancak henüz EMA tarafından onaylanmayan ek aşıları da kabul etmektedir.

>> Varış Ülkenizin Covid Aşınızı Seyahat İçin Geçerli Olarak Kabul Edip Etmediğini Öğrenin

Kaynak: schengenvisainfo

Editör: İsveç Gündemi