İnsan hakları, aile hayatına uygunluk, cinsiyet eşitliği, mutluluk, gelir adaleti, güvenlik, gelişmiş kamu eğitim sistemi ve gelişmiş sağlık hizmetleri, çocuklara verilen yardım gibi kriterleri incelenerek hazırlanan raporda İsveç, Danimarka ve Norveç çocuk yetiştirmeye en uygun ülkeler listesinde ilk üç sıradaki yerini korudu.

İSVEÇ BİRİNCİLİĞE YÜKSELDİ
US News & World Report’ta yer alan rapora göre İsveç 2019 yılında 2’inci sıradan 1’inci sıraya yükselerek çocuk yetiştirmeye en uygun ülke oldu.

İsveç’te ebeveynler çocuğun doğumundan veya evlatlık edinilişinden itibaren 480 gün veya 16 aylık ücretli izni aralarında paylaşabiliyor.

Kadın ile erkek arasındaki eşitliği de gözeten İsveç kanunlarına göre her bir ebeveyn bu 480 gün iznin en az doksan gününü kullanmak zorunda.

DANİMARKA İKİNCİ
Geçen yıl ilk sırada yer alan Danimarka ise bu yıl 2’nciliğe geriledi. Avrupa Birliği resmi sitesinde Danimarka ebeveyn sisteminin ‘AB genelinde en cömert ve esnek’ sistemlerden biri olduğu vurgulanıyor.

NORVEÇ YERİNİ KORUDU KANADA YÜKSELİŞTE
Norveç listedeki sırasını koruyarak üçüncü olurken, Kanada 5’inci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi.
Finlandiya ise bir basamak gerileyerek 5’nci sırayı aldı. Hollanda, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda ve Belçika çocuk yetiştirmeye en uygun ülkeler listesinde ilk 10’daki diğer beş ülke.

Türkiye’nin birçok küresel endekste birlikte anıldığı başlıca gelişmekte olan ülkelerden bazıları listede Türkiye’nin önünde. Brezilya 27’nci, Arjantin 30’uncu, Meksika 40’ıncı ve Rusya 46’ıncı sırada.

ÇOCUK YETİŞTİRMEYE EN UYGUN İLK 10 ÜLKE*:
İsveç
Danimarka
Norveç
Kanada
Finlandiya
Hollanda
İsviçre
Avustralya
Yeni Zelanda
Belçika
(*) US News&World Report

Editör: İsveç Gündemi