Uzmanlara göre iki maske her koşulda daha fazla koruma sağlamıyor ancak bazı istisnalar da söz konusu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, iki veya daha fazla katmandan yapılmış bir bez maske kullanılmasını öneriyor. Ancak maskenin koruyucu olabilmesi için burun etrafında ve yüzün yan taraflarında boşluk olmayacak bir şekilde yüze iyice oturması gerektiği belirtiliyor.

Boston Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. David Hamer'a göre yüzünüze iyi oturan bir maske çoğu durumda yeni tip koronavirüse karşı yeterli korumayı sağlıyor.

Ancak uçak seyahatleri gibi kalabalık içinde uzun süreler geçirilen ortamlar ve yüksek enfeksiyon riskli bölgelerde daha fazla koruma gerekli olabilir.

Kaliforniya Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Monica Gandhi, üst üste takılmış tek kullanımlık 2 tıbbi maskenin (cerrahi maske), N95 maske kadar koruyucu olabileceğini söylüyor.

Kalabalık iç mekanlara uzun süre maruz kalanlara ek koruma öneren Dr.Gandhi, çift maske kullanımının daha fazla bulaşıcı olan mutasyon virüslere karşı da daha çok koruma sağladığını ifade etti.

Dr.Gandhi ile Virginia Tech Ensititüsü'nden Dr.Linsey Marr'in maskelerin koruma seviyeleri üzerine yaptıkları ortak çalışmanın sonuçlarına göre maksimum koruma gerektiren riskli ortamlarda filtre malzemesi bulunan çift katmanlı bez maske öneriliyor.

Dr.Gandhi, günlük kullanılan kumaş maskelerin, sıkı dokunmuş bir kumaştan yapılmış ve en az iki katlı olmalarının virüse karşı etkili bir koruma sağlayabileceğini ifade ediyor.

Harvard Üniversitesi: Cerrahi maske üzerine kumaş yüzde 91 etkili

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre cerrahi maske, kullanan kişiye havadaki aerosol partiküllerin yüzde 50'sini filtre ederken çevredeki insanları bu partiküllerden yüzde 60 ile 70 oranında koruyor.

Üniversite çalışması, cerrahi maske üzerine kumaş maske takmanın, alt katmandaki maskenin daha iyi yüze oturmasını sağladığını ve ortamdaki partikül yayılımını yüzde 91 oranında düşürdüğünü ortaya koydu.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden'in tıp danışmanı Anthony Fauci, bir televizyon kanalına verdiği röportajda çift maske kullanımının koruyuculuğu arttırdığını söyledi. ABD Başkanı Biden ve yardımcısı Kamala Harris'in de bir süredir çift maske taktıkları görülüyor.

Editör: İsveç Gündemi