Brüksel'deki 34 kişinin yaşamını yitirdiği, 230 kişinin de yaralandığı kanlı terör saldırısını Halid ve İbrahim EL Bakraoui kardeşler ile Najim Laachraoi'nin gerçekleştirdiği belirlendi. Yapılan araştırmada, 3 teröristle ilgili önemli ayrıntılara ulaşıldı. IŞİD saflarına katılmak üzere Türkiye'ye gelen yabancı savaşçılarla ilgili çalışma yapan güvenlik güçleri, İbrahim El Bakraoui'nin (30), Suriye'deki çatışma bölgelerine gideceğini belirledi. 17 Haziran 2015'te yakalanan Bakraoui hakkında adli kontrol kararı verildi. El Bakraoui, Temmuz ayında idari kararla ve kendi talebi doğrultusunda Hollanda'ya sınırdışı edildi. Türkiye, El Bakroui'nin yabancı terörist savaşçı olduğu yolundaki uyarısını birer notayla hem Hollanda'ya, hem de Belçika'ya bildirdi.

CANLI BOMBAYI 'HIRSIZLIK'TAN ARAMIŞLAR

Ancak hakkında giriş yasağı tedbiri alınan Bakraoui'nin 11 Ağustos 2015'te Antalya Havalimanı'ndan Türkiye'ye tekrar giriş yaptığı belirlendi. Bakraoui, yakalanarak 25 Ağustos'ta yine sınır dışı edildi. Teröristle ilgili Türkiye'nin uyarılarına Belçika duyarsız kaldı. Belçika hükümetinin 13 Ocak 2016 tarihinde El Bakraoui hakkında 'nitelikli hırsızlık' suçundan yer tespiti amacıyla difüzyon yayımlaması dikkat çekici bulundu.



10 GÜN KALDI GİTTİ

Kardeş Halid El Bakraoui'nin (27) ise 4 Kasım 2014'te İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı belirlendi. Durumundan şüphelenilen Bakraoui, güvenlik birimlerince izlendi. Bakraoui, 14 Kasım'da yurdu terk etti. Bakraoui hakkında 12 Aralık 2015'te Belçika tarafından 'terör' suçundan yakalama amaçlı difüzyon ve 2 Mart 2016'da ise Kırmızı Bülten çıkarıldı. Türkiye'deki yetkili kurumlar ise Belçika'nın çıkardığı difüzyon ve Kırmızı Bülten kararlarını Adalet Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, İstihbarat, TEM Dairesi Başkanlıkları ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Halid Bakraoui hakkında 4 adet yurda giriş yasağı ve 1 tane de Interpol Yer Tespiti kaydının bulunduğu öğrenildi. Terörist hakkındaki yurda giriş yasağı, 12 Aralık 2015 tarihinde konuldu.



Önce 'temiz' dediler

Belçika'yı kana bulayan üçüncü terörist Najim Laachraoui (25) 17 Şubat 2013'te Antalya Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Türk güvenlik güçleri, durumundan şüphelendikleri Laachraoui'yi Belçika'ya sordu. Ancak Belçika, Laachraoui hakkında 'temiz' görüşü bildirdi. Bunun üzerine Laachraoui o tarihte sınırdışı edilemedi. Belçika hükümeti 9 Nisan 2014'te ise 'terör örgütü üyeliği' suçundan Laachraoui hakkında 'yakalama amaçlı difüzyon' çıkardı. Türkiye ise bu tarihi izleyen günlerde, 16 Haziran 2014'te Laachraoui hakkındaki ilk yurda giriş yasağını çıkardı. Najim Laachraoui hakkında 14 adet yurda giriş yasağı, 1 tane de İnterpol Yer Tespiti kaydı bulunuyor. Belçika tarafından ayrıca 2 Mart 2016'da iadesi amacıyla hakkında Kırmızı Bülten çıkarılan Najim Laachraoui'nin Fransa tarafından da arandığı belirlendi. Fransa, Brüksel saldırısından 4 gün önce, yani 18 Mart'ta Laachraoui hakkında Kırmızı Bülten çıkarmıştı.

Laachraoui yakalandı mı?

Brüksel Zaventem Havalimanı'ndaki terör saldırılarının üçüncü şüphelisi Najim Laachraoui'nin yakalandığı iddia edildi. Bombaları hazırladığı iddia edilen zanlının, intihar bombacıları Halid ve İbrahim El Bakraoui'ye yardım ettiği belirtiliyor. Öte yandan Belçikalı bazı yayın organları ise Laachraoui'nin yakalandığı haberinin doğru olmadığını iddia ederek, “Polis yanlış kişiyi yakaladı. Henüz hiçbir şey net değil” diye yazdı. Brüksel savcılığının bildirdiğine göre, havalimanındaki bombayı İbrahim El Bakraoui patlattı. Metro istasyonundaki saldırıyı ise kardeşi Halid El Bakraoui gerçekleştirdi. Bu arada 27 yaşındaki Halid El Bakraoui'nin geçen hafta polis tarafından basılan Brüksel'in Forest bölgesinde sahte isimle ev kiraladığı belirlendi. 4 polisin yaralandığı baskında, Muhammed Belkaid adlı IŞİD üyesi ölü ele geçirilmiş, 2 kişi ise kaçmayı başarmıştı.

POLİS ÇÖPTE BİR BİLGİSAYAR BULDU

Belçika Savcısı Frederic Van Leeuw, Brüksel'in Schaerbeek bölgesindeki aramalarda, sokaktaki bir çöp kutusunda bulunan bir bilgisayarda İbrahim El Bakraoui tarafından yazılan “Ne yapacağımı bilmiyorum. Kaçıyorum. Eğer teslim olursam hapse atılırım” şeklinde bir not bulunduğunu açıkladı. Savcı ayrıca, gözaltındaki bir kişinin sorgusunun sürdüğünü belirtti.
Editör: İsveç Gündemi