Şu anda hem bu ülkeler hem de Romanya, vatandaşlarının turizm amacıyla ABD'ye seyahat etmek için vizeye ihtiyacı olan tek AB üyesi ülkeleridir.

Ayın başında, 3 Mart'ta, Utah'ın Dördüncü Kongre Bölgesi'nden Temsilciler Burgess Owens ve Tennessee'nin 9. Bölgesi'ni temsil eden Steve Cohen, Altın Pasaport programını uygulayan ülkelerin vatandaşları için kongreye vizesiz seyahat iznini iptal etmeyi planladıkları bir yasa tasarısı sundular.

İnsan Ticareti Yapanlara Seyahat Yasağı Yasası adlı yasa tasarısı, ABD Vize Muafiyet Programı kapsamındaki, vatandaşları şu anda ABD'ye vizesiz girebilen 40 dünya ülkesi arasında, karşılığında vatandaşlık verdikleri programları işleten birkaç ülke olduğunu iddia ediyor. 

"Altın pasaportlar" olarak da bilinen bu planlar çok az inceleme gerektiriyor ve insan tacirleri, uluslararası suçlular ve yozlaşmış oligarklar tarafından kötüye kullanılıyor. Owens'ın resmi web sitesinde yayınlanan bir basın açıklamasında, Rusya, bu altın pasaport planlarını diğer ülkelere arka kapı olarak kullanma konusunda dünyanın en kötü suçlularından biri" dedi.

Şu anda, bu tür programları yürüten üç AB ülkesi var. Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta. İlk ikisi ABD Vize Muafiyet Programının bir parçası olma sürecini tehlikeye atarken, ikincisi olan Malta bu programın dışında kalma riskini taşıyor.

Temsilci Owens'a göre, Kaçakçılar için Seyahate Hayır Yasası, yabancılara altın pasaport veren programlardan kaynaklanan ciddi güvenlik risklerini ele almayı amaçlıyor ve eylemi dünya çapında "kötü aktörleri izole etmek" için kritik bir adım olarak nitelendiriyor.

"Birçok ülke emlak gibi sahte 'yatırımlar' yoluyla insan tacirlerine vatandaşlık satıyor ve bu durdurulmalı. Yasal sürecin bu şekilde kötüye kullanılmasının sınırlandırılmasına yardımcı olacak İnsan Ticareti Yapanlara Seyahat Yasağı Yasası'nın tanıtılmasında Kongre Üyesi Owens'a katılmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Hem Bulgaristan hem de Kıbrıs Rum Kesimi altın pasaport planlarını sona erdirme sürecindeler, ancak Malta bu tür planları olduğuna dair herhangi bir sinyal vermedi.

Şubat ayının ortalarında, AB Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, diğerlerinin yanı sıra altın pasaport planlarını uygulayan AB Üye ülkelerini bu planları mümkün olan en kısa sürede sona erdirmeye teşvik eden bir yasama girişimi taslağı taslağını destekledi.

Aynı şekilde 12 AB ülkesine de yabancılara altın vize verilmesine ilişkin kuralları sıkılaştırma çağrısında bulunuldu.

Editör: İsveç Gündemi