Son olarak Rusya'nın Saraybosna Büyükelçisi İgor Kalabuhov, Ukrayna örneğini vererek Bosna Hersek'in İttifaka üye olması durumunda "Moskova'nın tepki vereceğini" dile getirdi.

Washington, bu açıklamayı "sorumsuzca ve kabul edilemez" olarak nitelendirirken; Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Kalabuhov'un Ukrayna örneğini vermesini, "Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne saldırı" olarak değerlendirdi.

Peki son dönemde "bölünme" tartışmalarının yaşandığı Bosna Hersek NATO'ya üye olabilir mi? NATO, Bosna Savaşı'nı bitiren 1995 tarihli Dayton Anlaşması sonrası bu ülke ile nasıl ilişki geliştirdi?

Bosna Hersek-NATO ilişkisi

NATO, Aralık 1995'ten Aralık 2004'e kadar dokuz yıllık boyunca barışı koruma kapsamında ülkeye birliklerini konuşlandırarak Dayton Barış Anlaşması'nın uygulanmasında "kilit bir rol" oynadı.

Aralık 2004'te, barış anlaşmasının askeri yönlerinin birincil sorumluluğu Avrupa Birliği'ne (AB) devredildi.

2006 yılında Barış için Ortaklık (BİO) programına giren Bosna-Hersek, 2010 yılında Üyelik Eylem Planına (MAP) katılmaya davet edildi.

Bu program kapsamında ülkenin NATO'ya katılması yolunda örgütten alacağı tavsiyeler ve özel ihtiyaçlar belirleniyor.

Yine bu plan kapsamında Bosna-Hersek'ten "iyi işleyen bağımsız bir devlet olmak için demokratik ve savunma reformlarını sürdürmeye devam etmesi" bekleniyor.

Almanya'da PKK yandaşları Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğuna saldırdı Almanya'da PKK yandaşları Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğuna saldırdı

Saraybosna'da bir askeri karargahı bulunan NATO'nun birincil görevi Bosna Hersek makamlarına BİO programı ve NATO ile daha yakın entegrasyonla ilgili reformlar ve taahhütler konusunda yardımcı olmak. İttifak ayrıca Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu'na (EUFOR) lojistik destek de sağlıyor.

EUFOR'daki yaklaşık 3 bin 500 personelden 600’ü ülkede konuşlandırılmış durumda. EUFOR, son olarak yaklaşık 500 personelin Bosna Hersek’te görevlendirileceğini duyurdu.

NATO ile işbirliği, Bosna-Hersek Reform Programı aracılığıyla geliştirildi. Aralık 2019'da ilk Reform Programını sundu.

2021'in başında reform programı ve katılım yolundaki diğer konuların geliştirilmesini kolaylaştırmak için NATO ile İşbirliği Komisyonu'nu kuruldu.

Editör: İsveç Gündemi