Cuma günü açıklama yapan Birleşmiş Milletler, Libya'daki askeri müzakerelerde tarafların "tarihi bir başarı" elde ettiğini duyurdu. Yıllardır iç savaşın sürdüğü ülkede ateşkese varıldığı belirtildi. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi verilmedi.

İki taraf, cuma sabahı İsviçre'nin Cenevre kentinde imza törenine katıldı. Törende BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Turco Williams, "Kalıcı bir ateşkese giden yol uzun ve zorluydu. Umarım anlaşma Libyalıların acılarına son verir ve yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalanlar evlerine dönebilir" şeklinde konuştu.

Williams, anlaşmadan doğan taahhütlerin yerine getirilmesi için çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

UMH: Yeterince kan döküldü

BM destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) delegasyonu başkanı Ali Abuşahma, "Yeterince acı çektik, yeterince kan döküldü. Libya'nın tüm topraklarındaki ve özellikle de güneyindeki acılara son vermeyi umuyoruz" dedi.

Abuşahma, "Tüm Libya'ya sesleniyorum: Birlik olun" şeklinde konuştu.

Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya'da ateşkes sağlanması için uzun süredir müzakereler yürütülüyordu. BM öncülüğündeki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları, Cenevre'de tarafları dördüncü kez bir araya getirmişti.

Taraflar geçtiğimiz günlerde, ülkedeki tüm bölgeleri birbirine bağlayan kara ve hava güzergahlarının açılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Editör: İsveç Gündemi