Konsey, İsveçle ilgili incelemeler sonrasında oluşturduğu raporda, İsveç'in duruşmalardan önce tutukluluğa alternatif yerler oluşturmasını ve kadına yönelik şiddete karşı önleyici çalışamları yaparak durumu iyileştirmesi gerektiğini raporunda belirtti.

İsveç'in insan haklarına uyumu ile ilgili BM Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) kapsamına yaptığı incelemeleri bugün Cenevre'de açıkladı.

İsveç, UPR tarafından üçüncü kez inceleniyor. Bu kez İsveç ilk kez bakanlık düzeyince temsil edildi, Cinsiyet Eşitliği Bakanı  Åsa Lindhagen (MP) İsveç'teki İsveç heyeti ile birlikte yer aldı.

Kadınlara karşı şiddet

İsveç tarafından Pazartesi günü verilen öneriler, bu haftaki bir raporda tam olarak sunulacak, ancak Twitter'da konsey bir dizi öneri listeledi.

Konsey, diğer şeylerin yanı sıra, İsveç'in mağdurları koruyarak ve mahkumları daha fazla kovuşturmasıyla kadına yönelik şiddetle ilgili önleyici çalışmalarını iyileştirmesini önerdi. Ayrıca, İsveç'in Sami dilini kullanma çabalarında daha ileri gitmelerini ve dava edilmeyi bekleyen tutukluluk alternatiflerinin oluşturulması gerektiğini önerdiler.

BM UPR incelemesi, 193 BM üye devletinin tümünü kapsamaktadır ve diğer BM soruşturmalarının aksine, siyasi olmayan uzmanlar tarafından değil, diğer devletler tarafından yürütülmektedir. İnceleme, insan hakları ile ilgili tüm konvansiyon konularını kapsıyor.

İnceleme ile ilgili olarak, kabul edilebilir veya not edilebilir öneriler verilir. Bir öneri not edilirse, uygulamada kabul edilmediği anlamına gelir.

2015'te yapılan son incelemede İsveç, 154 tanesi kabul edilen 208 öneri aldı. Öneriler, diğer şeylerin yanı sıra, İsveç'in Yerli ve Kabile Halkları Sözleşmesini onaylaması, ırk ayrımcılığına karşı koyması ve insan hakları için ulusal bir kurum kurmasıydı. Konsey Pazartesi günü bu sürecin hızlandırılmasını önerdi.

Editör: İsveç Gündemi