İnsan Hakları Konseyi başkanı her yıl rotasyonlu bir şekilde değişiyor ve anlaşmazlıklar hızla çözülerek genelde görüş birliği ile belirleniyor.

Kararlarının bağlayıcılığı olmasa da konsey siyasi ağırlığıyla insan hakları ihlali iddialarının incelenmesine ön ayak olabiliyor.

Başkan Donald Trump'ın kararıyla 2018 yılında İnsan Hakları Konseyi'nden ayrılan ABD'nin yeni dönemde tekrar üye olması beklenirken, Rusya ve Çin'in yeni oluşacak duruma göre pozisyon almaya çalışması nedeniyle başkanlık konusunda çıkmaza girildiği düşünülüyor.

Başkan adayı olan Fiji'nin BM Daimi Temsilcisi Nazhat Shameem Khan sağlam bir insan hakları savunucusu olarak biliniyor ve Universal Rights Group'tan Marc Limon'a göre ne Çin ne de Rusya insan hakları dost bir ülkenin temsilcisinin başkanlığı yürütmesini istemiyor.

Rusya, Çin ve Suudi Arabistan başkanlık için Bahreyn temsilcisini destekliyor.

Geçen yıl Belarus ve Yemen'deki insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını destekleyen Khan, henüz adaylıktan çekilmiş değil ve aralık ayından bu yana öne sürülen Özbekistan ve Bahreyn temsilcileri de genel bir destek alabilmiş değil.

Editör: İsveç Gündemi