Fiyat listesini paylaşarak "çok şeffaf davrandığını" itiraf eden De Bleeker, söz konusu tweeti kaldırarak, "Bunu yaparak hiçbir şeyi tehlikeye atmadım. Bu aşılar gelecek, para hazır" ifadesini kullandı.

De Blekeer, muhalefete mensup bir milletvekilinin, hükümetin, koronavirüs aşılarının maliyetini nasıl karşılayacağına ilişkin soru ve eleştirileri üzerine, Twitter hesabından ayrıntılı bir tablo yayınladı.

Pfizer, gizlilik maddesine atıfta bulunarak açıklanan bilgileri teyit etti

Pfizer Benelüks sözcüsü Elisabeth Schraepen, söz konusu tweetin "iletişim ekibinin hatası" olduğunu belirterek, "Bu fiyatlar, Avrupa Komisyonu ile yapılan sözleşmede öngörülen gizlilik maddesi kapsamındadır" dedi.

Schraepen, açıklanan fiyatlara ilişkin, "Bunu teyit edebilirim, ancak başka yorum yapmayacağız." ifadesini kullandı.

Peki söz konusu listesinde yer alan aşıları fiyatlarını ne kadar?

Listede en pahalı aşı, Amerikalı Moderna şirketinin geliştirdiği RNA bazlı aşı. Bir dozun fiyatı 14,7 euro. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından incelenen Moderna aşısının en geç 12 Ocak'a kadar Avrupa'da koşullu pazarlama izni verilmesi bekleniyor.

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Amerikalı Pfizer'in ortaklaşa geliştirdikleri RNA bazlı aşının fiyatı ise 12 euro.

Bu aşısının, gelecek hafta EMA tarafından onaylanması bekleniyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 Aralık'tan itibaren BioNTech-Pfizer aşısının Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başlayacağını açıkladı.

En ucuz aşı, AstaZenaca'dan

Doz başına 1,78 euro ödenen AstaZenaca aşısı listedeki en ucuz aşısı olma özelliğine sahip.

Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşısı için AstraZeneca, dünyada bütün insanlara daha kolay ulaşabilmesi için fiyatını düşük tuttuğunu açıklamıştı.

Listede en ucuz ikinci aşı ise, Sanofi ile GSK'nın beraber geliştirmekte olduğu koronavirüs aşısı. Avrupa ülkeleri bu ürüne doz başına 7,56 euro ödeyecek.

Janssen & Janssen (J&J) tarafından üretilen aşının doz fiyatı ise, 8,50 euro olarak belirlendi. Almanya merkezli Curevac aşısı ise 10 euro.

Yeni yıla girmeden AB ülkelerinde aşılama programlarının başlatılması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi