Ancak Baltık Devletleri (Estonya, Letonya, Litvanya) ve Polonya, böyle bir önlemin yeterli olmadığını ve daha katı ulusal kısıtlamalar getirmeyi planladıklarını söylediler.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, iki günlük gayrı resmi görüşmenin ardından Rusya ile vize anlaşmasının askıya alınmasını desteklediğini ancak kendisine göre bunun tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Reinsalu, bu tedbirlerin yeterli görülmemesi nedeniyle Estonya'nın ve Rusya ile sınırı paylaşan diğer ülkelerin geçerli vize sahibi Rusların girişini sınırlamak için ulusal düzeyde vize yasağı getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Yetkili: AB vizeli Rus vatandaşlarının sınır geçişleri ile ilgili "Rus vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne girişini nasıl sınırlayacağımız konusunda AB düzeyinde bir fikir birliğine varana kadar, Estonya: Rusya ve Beyaz Rusya ile sınır paylaşan diğer ülkeler ulusal düzeyde bir vize yasağı getirmeyi veya vize kısıtlamalarını sınırlamayı düşünüyorlar" ifadeleri kullandı.

Bununla birlikte Reinsalu, Estonya'nın insani nedenlerle gelen Rusların yanı sıra muhalefet üyeleri ve protestocuların girişine izin vermeye devam edeceğini vurguladı.

AB dışişleri bakanlarının Prag'daki gayri resmi toplantısına da katılan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de ülkesinin Rus turist akışını sınırlayacak bir çözüm bulmak istediğini söyledi.

"Tartışmalar sırasında tüm AB ülkelerini, Schengen vizeli milyonlarca Rus vatandaşının sadece Rusya'ya komşu ülkeler için değil, aynı zamanda AB'nin bölgesel güvenliği için de bir sorun olduğuna ikna etmeyi başardık. Estonya, Letonya ve Polonya ile birlikte önümüzdeki haftalarda Rus turist akışını önemli ölçüde sınırlayacak çözümler bulmaya çalışacağız" dedi.

Ukrayna'daki durum hakkında konuşan Landsbergis, AB ülkelerinin hızlı tepki vermeye ve uluslararası kuruluşların uluslararası hukuka uyumu sağlamak ve nükleer bir felaketten kaçınmak için Ukrayna topraklarına girme hakkına sahip olmasını talep etmeye hazır olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Toplantının ardından yukarıda belirtilen açıklamaların yanı sıra Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya dışişleri bakanlarının ortak açıklaması da yayımlandı ve çok sayıda Rus'un AB'ye girmesinin ciddi bir tehdit oluşturabileceği belirtildi.

"Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız savaşı, tüm Avrupa'nın güvenliğini etkiliyor. Temmuz ayının ortasından bu yana, Rusya'ya komşu ülkeler olarak, sınırlarımızdaki Avrupa Birliği'ne ve Schengen bölgesine giren Rus vatandaşlarının önemli ölçüde artmasıyla ilgili artan bir endişeyle karşı karşıyayız. Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında bunun kamu güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturabileceğine inanıyoruz" denildi.

Şimdi bu ülkelerin konuyla ilgili resmi bir kararla adım atması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi