Litvanya, Letonya ve Estonya Dışişleri Bakanı'na göre, ülkelerinden kaçan Rusların bu nedenle özel muamele görmeyeceklerini bildirdi.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Reuters'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın vatandaşlık görevini yerine getirmeyi reddetmenin Estonya'da veya başka herhangi bir ülkede sığınma hakkı verilmesi için yeterli gerekçe oluşturmadığını söyledi.

Reinsalu'nun açıklamasında, "Bir kişinin Rusya'da vatandaşlık görevini yerine getirmeyi reddetmesi veya bunu yapmayı istemesi, başka bir ülkeye sığınma hakkı verilmesi için yeterli gerekçe oluşturmaz" denildi.

Reuters'e göre, bakanlardan gelen bu tür açıklamalar, Başkan Vladimir Putin'in 300.000 yedek askerin çağrılmasını emrettiği anda Rusya'dan tek yönlü uçuşların hızla satılmasının ardından geldi.

Moskova'dan İstanbul (Türkiye) ve Erivan'a (Ermenistan) doğrudan uçuş biletleri kısa sürede tükendi.

Litvanya, Letonya ve Estonya dışişleri bakanları, Ukrayna'da devam eden savaşın yanı sıra bu tür verileri dikkate alarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söylediler.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, resmi Twitter hesabında ret için güvenlik endişelerini dile getirdi. Ayrıca, her sığınma davasının ayrı ayrı ağırlıklandırılacağını kaydetti.

Bakan, "Güvenlik nedeniyle, Letonya seferberlikten kaçınan Rus vatandaşlarına insani veya başka tür vizeler vermeyecek ve 19 Eylül'den bu yana getirilen Schengen vizeleriyle Rus vatandaşlarına yönelik sınır geçiş kısıtlamalarını değiştirmeyecek." dedi.

Üç Baltık ülkesi ve Polonya, Ruslara Schengen vizesi vermeyi çoktan durdurdu ve onlar için girişi yasakladı.

Kabul edilen önlemler hakkında yorum yapan yukarıda adı geçen ülkelerin dışişleri bakanları, bunların iç güvenliğin, kamu politikasının ve Schengen bölgesinin genel güvenliğinin korunması ortak zemininde uygulamaya konulduğunu söyledi.

Ek olarak, bakanlar bu önlemlerin geçici olacağına dikkat çekti, ancak ne zaman düşürülebilecekleri konusunda belirli bir gün vermediler.

Daha önce, Finlandiya makamlarının AB Komisyonu'ndan tüm Schengen Üye Devletleri için Ruslara verilen vizelerin iptali ve onlar için giriş yasakları getirilmesi konusunda ortak bir tavsiyede bulunmasını istediğini bildirmişti.

Böyle bir talep, 20 Eylül'de gönderilen bir mektupla Komisyon'a sunuldu.

Ruslara vize engeli Norveç tarafından da devreye alındı. Norveç bugün aldığı kararla Rusya ile vize kolaylaştırma anlaşmasını tek taraflı iptal ettiğini duyurdu.

Editör: İsveç Gündemi