Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un en yakın çalışma arkadaşlarından ve 25 yıldır Özbekistan’da ekonomi ve maliye alanından sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Rüstem Azimov ülkede yolsuzluk ve rüşvetsiz girişim ve ticaret yapmanın imkansız olduğunu itiraf etti.

8 Eylül günü ekonomide reform konulu bir toplantıda sunum yapan Rüstem Azimov ilk defa sorumluluk alanındaki sorunları bu şekilde açık ve eleştirel şekilde değerlendirdi.

Toplantı hakkında haber yayınlayan Uzbekistan Today sayfasına göre, Özbek bakan ülkede gerçek manada piyasa ekonomisine geçilmesi için birçok kısıtlamanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Azimov, açıklamasında "Ülkemizde özel girişim ve serbest ticaret alanlarında yasadışı müdahaleler, gereksiz emirler, yolsuzluk ve rüşvetten geçilmiyor. Buna sayısız örnek ve deliller mevcuttur” dedi.

Azimov’a göre, ekonomide yasaların çiğnenmesi de olağan hale gelmiş durumda. Bu sorunlar sonucu işsizlik artıyor, gelirler azalıyor ve tüketicilere önemli ölçüde zarar veriliyor.

Özbek bakan konuşmasında "Özel mülkiyet ve teşebbüs önündeki tüm engellerin kaldırılmasından sonra piyasa ekonomisinin normal uygulamasından söz edebiliriz. Ancak şimdilik bu bizim için çok uzak bir hedeftir” ifadelerini kullandı.

Özbekistan'da daha önce ülkedeki sorunlar hakkında sadece Devlet Başkanı Kerimov söz söyleme hakkına sahip idi. Kerimov, sorunların aşılamasında hükümeti ve yerel yöneticileri hedef gösterirdi.

Doğal kaynakları, pamuk ve tarım ürünleri bakımından zengin olan Özbekistan dikta rejiminin kısıtlamalarından dolayı bugün bir ekonomik felaket yaşıyor. Bunun yanında Rusya ve diğer yabancı ülkelerdeki Özbek göçmen işçilerin gönderdiği para miktarının azalması da ülke ekonomisine ciddi darbe verdi. Ancak Özbek muhaliflere ve gözlemcilere göre Özbek bakanın bu çıkışı sadece göstermelik ve hükümetin gerçek reformlara girişemeyeceği yakın tarihte ispat edilmiş durumda.

Kaynak: Dünya Bülteni
Editör: İsveç Gündemi