Avusturya hükümeti, İçişleri Bakanlığı ve Entegrasyon ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen bir web sitesi olan migv.gv.at'a göre, maaş gereksinimi yüzde 1,5 artarak 65.579 Euro'dan 66.593 Euro'ya yükseldi.

Web sitesi yaptığı bilgilendirmede "Üçüncü ülke vatandaşı olarak, tam zamanlı çalışanların ortalama brüt yıllık gelirinin en az bir buçuk katı brüt yıllık gelir elde edecekseniz (2022'de: en az € 66.593; yıllık maaş artı özel ödemeler)," Avusturya için bir AB Mavi Kartı alma gerekliliklerini listelerken bu nota yer veriyor.

Diğer kriterler arasında üniversite diploması, iş teklifi ve Kamu İstihdam Kurumu'na (AMS) kayıtlı eşit niteliklere sahip Avusturyalı iş arayan olmadığını gösteren işgücü piyasası testi yer alıyor.

Avusturya makamları tarafından verilen bir AB Mavi Kartı, sahibinin ülkede ilk önce iki yıl çalışmasına izin verir. İş sözleşmesinin iki yıldan daha kısa bir süre içinde sona ermesi durumunda, kendisine sözleşme süresi artı üç ay olan bir Avusturya AB Mavi Kartı verilir.

Avusturya'da son 21 ay çalışmış olan AB Mavi Kart sahipleri, Avusturya'daki yetkili ikamet makamına Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart plus başvurusunda bulunabilirler.

migration.gv.at sitesindeki bilgilere göre, "Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart artı size belirli süreli anlaşma ve sınırsız işgücü piyasası erişimi (belirli bir işverenle sınırlı değil) hakkı verir".

Avusturya, 2022 için asgari maaş gereksinimlerini güncelleyen tek AB ülkesi değil. Geçen hafta, Alman AB Mavi Kartı için asgari yıllık maaş şartının yüzde 0,7 oranında azaldığı açıklandı.

Bu, 1 Ocak 2022'den bu yana, kıtlık dışı mesleklerde asgari yıllık brüt maaşın 56.400 Avro ve matematik, bilgisayar bilimi, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp (dişçiliği hariç) meslek alanlarında 43.992 Avro olduğu anlamına gelir. Almanya'da işçi sıkıntısı var.

2021'de, bir Alman AB Mavi Kartı almak için asgari maaş şartı 56.800 € ve kıt mesleklerde 44.304 € idi.

Asgari maaş gereklilikleri, AB Mavi Kartına yakın zamanda getirilen tek değişiklik değildir. Eylül 2021'de, AB Parlamentosu üyeleri, AB üyesi olmayan yüksek vasıflı kişilerin blokta istihdamını kolaylaştırmak amacıyla AB Mavi Kart reformunu kabul etmişti.

Reform, diğerlerinin yanı sıra, daha önce olduğu gibi zorunlu bir yıl yerine, çalışanların yalnızca altı aylık bir iş sözleşmesiyle Mavi Kart almalarına izin veriyor.

Editör: İsveç Gündemi