Avrupa’da 2017 izin sezonu başladı. Yeni nesil gurbetçinin tatil profili de değişti, sıla-i rahim anlayışı tatil, ticaret ve ziyarete dönüştü. Anavatanlarına giyimden teknolojiye pek çok eşya taşıyan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın valizleri, artık Türkiye’den Avrupa’ya yöneldi. Özellikle hediyelik eşya, tekstil, hazır giyimde Türk markalı ürünler Avrupa’ya doğru akmaya başladı.


Eş dost aile ziyeretleri devam etse de tatil için ayrılan zamanların çoğu turizm beldelerinde geçirilmeye başlandı. Anavatanlarında milyarlarca Euro bırakan Avrupa Türkleri, turizm başta olmak üzere, düğün-organizasyon, kuyumcu, konut ve tekstil sektörlerine de can kattı. Avrupalı Türklerin 2016’da Türkiye’ye yaptıkları ziyaretlerde harcadıkları para 2 milyar 604 milyon lira oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı Türklere ‘komşunu da al gel’ çağrısıyla bu yıl turizm ve ekonomiye daha da büyük katkı sağlayacağı tahminleri yapıldı. Bu arada Türkiye’deki esnaf da bu pastadan daha fazla pay alabilmek için çeşitli kampanyalar düzenledi. Bazı düğün salonları Avrupalı Türklere özel internet üzerinden yüzde 15 iskonto yaparken, mobilyadaki KDV indirimleri de bu alana canlılık kazandırdı. Dövizdeki yükseliş ile birlikte gayrimenkul sektörünün de bir hareketlilik beklentisi arttı.

4 YILDA 41 BİN KONUT

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, yurt dışı Türklerin, Türkiye’ye geliş amaçlarının artık sadece akraba ziyaretlerinden kaynaklanmadığını, bunun yanında başta Antalya olmak üzere Bodrum, İzmir ve İstanbul gibi kentlere de tatil için geldiklerini söyledi. Şen, son 4 yılda gurbetçilerin Türkiye’de 41 bin gayrimenkul aldıklarını belirtti. Eskiden Almanya’da ev alan Türklerin bu ülkede artan İslamofobi ve Türkofobi nedeniyle yavaş yavaş yatırımlarını tekrar ülkeye yönlendirmeye başladıklarının altını çizen Şen, “Almanya’daki Türkler açısından Cumhurbaşkanımızın dediği gibi düğünler Türkiye’ye yönlendirilebilir. Bu ekonomiye ciddi etki yapar” dedi.

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ümit Yaşar Demir de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurttaşlara yapmış olduğu çağrı üzerine sektörde faaliyet gösteren bazı düğün salonu işletmecilerin Avrupalı Türklere ve hatta komşu ülkelerdeki insanlara yüzde 10-15 indirim sağladığını söyledi. Demir, Son dönemde yapılan indirimlerle düğünlerin artık ertelenmediğini ve düğün organizasyonlarında önemli bir artış olacağını vurguladı.

Demir, yurtdışından gelip düğün yapacaklar için KDV oranının yüzde 1 olması yönünde teklifte bulunduklarını hatırlatarak şunları kaydetti: “Düğünlerde uygulanan KDV oranının yüzde 1’e düşmesi, yüzde 18-20 ıskonto demektir. Devlete ve işletmeye de zarar değil. Herkese faydalı olur. Bu gerçekleşirse bütün düğünler ülkemizde yapılır. Düğün organizasyonlarında KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşmesi sadece Türk vatandaşları için yabancı ülkelerde yaşayan Türkler için de geçerli olur.”
Editör: İsveç Gündemi