ULUSLARARASI gıda standartlarına uygun olmasına özen gösterdiği ürünleriyle yıllardır gıda sektörünün en saygın ödüllerini alan Bursa-Orhangazili Hilmi Selçuk, birçok sosyal ve kültürel etkinliğe verdiği desteklerle de sosyal sorumluluk alanında aktif çalışmalar yürüyordu. 89 yaşında yaşamını yitiren Hilmi Selçuk, para kazanıp Türkiye’ye dönmek amacıyla geldiği Almanya’da geride büyük bir imparatorluk bıraktı. Ailesi, Selçuk’un vefatının ardından yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Çok sevgili babamız, büyüğümüz, kurucumuz, yol göstericimiz, en küçüğünden en büyüğüne Almanya’daki Türk toplumu üzerinde büyük emekleri ve gayretleri olan, tüm kalbi ile tam bir vatan sevdalısı, Almanya’daki Türk gıda toptancılığının ‘baba’sı Hilmi Selçuk’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun, Allah rahmet eylesin.”

‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk hayatını kaybetti

‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk hayatını kaybetti

HALE GİREN İLK TÜRK OLDU
Hilmi Selçuk, 1961 yılında imzalanan iş gücü anlaşmasıyla Hamburg’a gelmiş. Bir süre tersanede çalıştıktan sonra Frankfurt’ta gelmiş. Burada geçirdiği iş kazasının ardından kısa bir süre serbest meslek yapmış, ardından da bir gazetede gördüğü ilan üzerine 1966’da yaşlı bir Alman’dan 10 bin mark karşılığında üç araçlık nakliyat şirketini 10 müşterisiyle birlikte satın almış. Nakliyat işiyle uğraşırken de gıda işine girmiş. Hürriyet’e verdiği röportajında o günleri şöyle anlatmıştı Hilmi Selçuk: “Çünkü işim saat 16.00’da bitiyordu. Hazır elimin altında araba da vardı. Ama sorun, gıdayı bulmaktı. Yunan ve İtalyanlardan zeytin, peynir, Köln’den fasulye, bulgur ve kırmızı biber alır, onlara zeytin ve peynir verirdim. Stuttgart’ta kurucusu Türk olan Mock firmasına sucuk, salam yaptırıyordum. Kısaca, gıda işi beni nakliyatçılıktan daha fazla sarınca 1969’da Frankfurt Hali’nde kendi toptancı şirketimi kurarak Avrupa’da hale giren ilk Türk oldum. 1972’ye kadar Frankfurt, Salzgitter, Hamburg ve Duisburg’da hallerde depolar kurup Avrupa’nın dört bir yanına gıda ihraç eden Türk gıda sektörünün en etkili ismiydim.”

‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk hayatını kaybetti

‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk hayatını kaybetti

21 YIL TÜRKİYE’YE GİTMEDİ
İki çocuk ve 5 torun sahibi olan Hilmi Selçuk, o dönemler Türk damak tadına uygun pastırma olmadığını görünce kolları sıvamış. Babası Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki kasap dükkanında, memleketi Üsküp’te öğrendiği usulle sucuk yapıp satarmış. Pastırmacılık veya et işleme eğitimi almayan Selçuk, et işleme makineleri geliştirmiş ve pastırma ile et ürünleri üretmeye başlamış. Pastırma işine girdikten sonra da cumartesi ve pazar günleri dahil her gün çalışmış. 21 yıl Türkiye’ye hiç gitmemiş. Her sabah 04.00’te kalkıp işe gitmiş. Avrupa’da olmayan, özüne uygun, Kayseri’ye has pastırma işini kurmak ve yürütmek için 21 yıl boyunca var gücüyle çalışmış. Tüm bu çalışmanın sonucunda da Almanya’da ‘Pastırma Kralı’ olarak anılmaya başlamış.

Editör: İsveç Gündemi