Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılan koronavirüs, Wuhan'da keşfedilen virüsle aynı değil denildi.

Yeni bir araştırma raporuna göre, mutasyona uğramış bir varyant ve ve çok daha bulaşıcı.

Sky News haberine göre: ABD, Los Alamos Ulusal Laboratuarı'nda bir araştırma ekibi olarak dünyanın dört bir yanındaki hastalardan 6.000'in üzerinde koronavirüs örneği inceledikten sonra, şu anda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde baskın olan mutant varyantını keşfetti. 

Araştırmacılar, mutasyona uğramış korona virüsünün yayılmasının tamamen Çin'in Wugan kentinde bulunan orijinal virüsün ötesine geçtiğine inanıyor.

Çalışmaya göre, biri Spike D614G olarak adlandırılan ve en kötü olarak kabul edilen 14 korona virüs mutasyonu var.

Araştırmayı yöneten Dr. Bette Korberg, "Virüsün mutasyona uğramış bir formunun çok hızlı yayıldığını ve Mart ayında pandemide baskın varyant haline geldiğini görmek endişe vericidir. Bu mutasyona sahip virüsler bir popülasyona girdiğinde, hızla yerel varyantı devralmaya başlarlar, daha yaygın olarak enfekte olurlar" dedi.

Rapora göre, mutasyona uğramış varyant sadece daha bulaşıcı değildir. Virüsün, hasta olan ve antikorlar gelişen insanları yeniden enfekte etme olasılığı daha yüksektir. Bu virüsün daha daha agresif olduğu belirtildi.

Araştırma ekibine göre, keşif, raporu olağan prosedüre aykırı diğer uzmanlar tarafından gözden geçirmeden yayınlayacak kadar önemli kabul edildi.

Araştırma dünyasında sorgulanan ve birçoğunun potansiyel olarak endişe verici bilgilerin yayınlanmadan önce ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğine inandığı bir şey olduğu vurgulanırken, bununla birlikte, korona virüsünün mutasyona uğrayabileceği konusu, İsveçli eski devlet epidemiyoloğu Johan Giesecke tarafından absürt karşılandı.

Giesecke, "Hayır, değişebileceğini sanmıyorum. İnfluenza yapar, bu yüzden her yıl yeni grip için aşı yapmalıyız. Ancak bu virüs oldukça kararlı görünüyor" ifadeleri kullandı.

Bugünkü basın toplantısında, Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell de virüsün mutasyon geçirmiş olabileceği araştırmasıyla ilgili bir soru aldı ve Tegnell, "Genetik materyalinin parçalarını şu ya da bu şekilde ifade edebiliyor gibi görünüyor. Bu yayılmada biraz daha iyi görünen bazı varyasyonlar var. Avrupa'da egemen olan budur" şeklinde açıkladı.

Anders Tegnell, virüsün daha bulaşıcı hale gelmesinin ne kadar olası olduğunu bilmenin zor olduğunu belirtti.

"Daha baskın hale geldiğini görüyoruz, bunun nedeni belirli ortamlarda hayatta kalması veya daha az morbidite olması olabilir. Bu virüsle çok yakından ilişkili olan varyant Avrupa'da kurulmuştur. Neden ve nasıl farklılık gösterir, bugün henüz veri yok" dedi.

Virüsün mutasyon geçirebilmesi İsveç'in stratejisini etkilemez.

Daha önce ele aldığımız aynı tip damla enfeksiyonu ve önlemleri aşağı yukarı ölümcül olduğuna dair bir kanıt yok. Bunun gösterdiği küçük değişikliğin büyük olasılıkla bağışıklığı etkilemeyeceğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi