Çiğ ringa balığı dondurması, Hollanda

Hollandalılar, 14. yüzyıldan beri turşu ve çiğ soğan halkaları ile yenilen salamuraya yatırılmış çiğ Atlantik ringa balığından oluşan Hollandse Nieuwe tatlısı ile ziyafet çekiyor.

2016'da Rotterdam'daki bir dondurma salonunun, bu tatlının dondurma versiyonunu satışa çıkarması ile birlikte tatlıya rağbet Hollanda'da bir kat daha artı. Tatlı, tuzlu, sirkeli ve son derece balıklı! dondurmanın tadı o kadar keskin ki dondurmacılar diğer aromalara oranla daha küçük bir top yemeniz tavsiyesinde bulunuyor.

Nerede yemeli?

Mayıs ile temmuz arası avlanılan Ringa balığından yapılan bu tatlıyı Rotterdam'da çok sayıda dondurmacıda bulmak mümkün. Ama Hollandse Nieuwe dondurmasını ilk yapan yerde yemek isterseniz o zaman Meent'teki De IJssalon'a gidin deriz.

Kızarmış Mars çikolatası, İskoçya

İskoçya'daki yerel restoranlarda kızarmış balık ve patates kızartması yeyip de ardından bu tatlıyı yememek, yemekten sonra bir keyif kahvesi içmemekle aynı anlama geliyor.

Tatlının temel malzemesini adından da anlaşılacağı gibi İngiltere'nin dünyaca ünlü Mars marka çikolatası oluşturuyor. Karamel ve nugat dolgulu çikolata barı, morina balığı ya da sosis kızartmak için kullanılan kalın bir hamurla kaplandıktan sonra kızgın yağa bırakılıyor.

Altın rengini alana kadar kızartılan tatlının vereceği haz ise bir çikolata cennetine gitmekten farksız. Dışı kıtır kıtır, içi ise erimiş çikolatalı tatlının verdiği haz yüksek kalorisini adeta unutturuyor. Aynı şekilde Twix ya da Snickers ile de aynı tatlıyı hazırlamak mümkün.

Dövülmüş limon yaprakları, İspanya

İspanya'nın narenciye cenneti güney doğu bölgesinde limona dair her şey değerlendiriliyor. Her ilkbaharda Murcia'da "paparajotas" adı verilen limon ağacının ilk yaprakları toplanıp şekerli bir hamura bulanıyor ve zeytin yağında kızartılıyor.

Ardından da üzerine toz şeker ve tarçın serpilerek servis ediliyor. Kızartılmış olsa bile yaprakların ekşi tatlarını koruması nedeniyle bölge halkı tatlıyı yemeden önce yaprakları ayırıyor ve yaprağın kızarırken tadını bıraktığı hamuru yiyor.

Nerede yemeli?

Paparajotes yemek için gidilmesi gereken şehir İspanya'nın Murcia kenti. Bölgede her yıl ilkbaharda düzenlenen festival sırasında bu tatlıyı yeme fırsatı yakalıyorsunuz.

Sakotis pastası, Litvanya

Kek var, kek var ama Litvanya'da şu ana kadar hiç yemediğinizi iddia edebileceğimiz bir kek var. Adı Sakotis. Şekli Noel ağacını andırıyor. Pişirilme şekliyse fırında tavuk ya da kuzu çevirmeden farksız. Bir şişe takılan kek hamurunun alevlerin üzerinde çevrilerek kızarması sağlanıyor.

Dev bir tatlı kebaptan farksız kek Almanya, Macaristan ve Polonya'da da yapılıyor. Fakat en çarpıcı olanına Litvanya ev sahipliği yapıyor. Zira Sakotis'in boyu bu ülkede 3 metreye kadar uzayabiliyor. Bu çam ağacı benzeri keki sade ya da ermiş çikolatalı hatta meyveli olarak yiyebilirsiniz.

Nerede yemeli?

Litvanya'da bu tatlıyı Paskalya ve Noel kutlamaları sırasında yemenizi öneririz. Bir de ülkede bir düğüne katılma şansı yakalarsanız bu tatlının en orijinal versiyonuna da merhaba demiş olursunuz.

Deniz yosunu pudingi, İrlanda

İrlanda'nın batı ve doğu kıyıları boyunca bolca bulunan Carageen ya da Galce'de "Küçük kaya" adlı iyot bakımından zengin bir deniz yosunu bu ülkeye has tatlının da ana malzemesini oluşturuyor. Ilık suda tutulduğunda jöleleşmesinden dolayı yerel şef ve aşçılar tatlı, çorba ve et sularının kıvamını artırmada bu yosunu kullanıyor

Yosunların süt ve yumurta ile pişirilip ardından da vanilya, çikolata, bal veya meyve ile tatlandırılmasıyla ise Carageen adındaki puding ortaya çıkıyor.

Nerede yemeli?

Carageen deniz yosunu pudingini bu yosunun en taze olduğu İrlanda'nın Batı veya Doğu kıyılarında yemenizi tavsiye ederiz.

Editör: İsveç Gündemi