Uluslararası sularda Rus petrolü Yunan tankerlerine transfer edilerek oradan Avrupa'ya götürülüyor.

Bu korsan yöntemlerle, AB yaptırımlarına rağmen petrol Avrupa'ya akmaya devam ediyor.

Daha önce Japonya'nın görüntülediği ve Japon medyasının manşetlere taşıdığı faaliyetler Yunan gazetecilerle ortak çalışma sonucunda yeni görüntülerin elde edildiği Deutsche Welle tarafından manşetlere taşındı.

Nisan ayında yeni yaptırımların yürürlüğe girmesinden bu yana, Rus bayraklı gemilerin AB limanlarına yanaşmasına artık izin verilmiyor.

Ancak Rus petrolü hala AB'ye "gizli deniz yolları üzerinden" ulaşıyor.

Alman gazetesi Deutsche Welle, Rus petrolünün Yunanistan'ın Laconia dışındadaki sulardan Avrupa'ya nasıl pompalandığını araştıran bir gazeteci ekibi tabike aldı.

Rus gemileri Karadeniz'den giriyor. Petrol daha sonra Yunan tankerlerine transfer edilerek bu şekilde Avrupa ülkelerine naklediliyor.

Belçika'da tehlikeli olaylar: Provokasyon etnik çatışmalara yol açabilir Belçika'da tehlikeli olaylar: Provokasyon etnik çatışmalara yol açabilir

"Sorun AB'nin elinde"

Yunanistan açık sularda yaptırımları ihlal edemediği için armatörler yasadışı bir şey yaptıklarına inanmıyorlar.

Reporters United'dan Thodoris Chondrogiannos, yasadışı olmasa bile ahlaki bir ikilem olduğunu söyledi.

DW, Yunan armatörlerin de Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının kötü olduğunu bildirdikleri birçok televizyon kanalı var. Ancak aynı zamanda Rus fosil yakıtlarını tüm dünyaya taşımaya devam ettiklerini söyledi.

Ve DW'nin konuştuğu Yunan politikacılar, AB'nin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorlar.

DW'ye konuşan milletvekili Stavros Arachovitis, "Rus petrolü Yunanistan'a gitmiyor, tüm Avrupa'ya gidiyor" diyerek "sorun AB'nin elinde" ifadeleri kullandı.

AB, akışın durdurulması konusunda anlaştı

Nikkei Asia, Rus petrolünün Avrupa'ya gizlice girdiğini de bildirdi.

Analizlerine göre, savaşın başladığı Şubat ayından bu yana 41 gemi Rus gemilerinden petrol transferi yaptı.

Gemilerin AIS sinyallerini takip ederek, Rus petrolünün o zamandan beri Yunanistan, Belçika, Büyük Britanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki limanlara ulaştığını görmek mümkün oldu.

AB, Rus petrolünün ithalatını durdurmayı kabul etti. Durdurma kademeli olarak gerçekleşiyor ve önümüzdeki yılın başında yasağın tamamen yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak bugün bile Rus petrolünü satın alan şirketler sert eleştirilerle karşı karşıya.

Uzmanlar ayrıca, petrolün dondurulmasının yürürlüğe girmesinden sonra bile gizli açık deniz petrol işlemlerinin devam edeceğinden korkuyorlar.

Bir yandan Rusya'ya sert yaptırımlar açıklanırken, öte yandan Rus petrolünün korsan yöntemlerle Yunanistan aracılığı ile Avrupa'ya taşınması Avrupa'nın samimiyetsiz davrandığını düşündürüyor.

Editör: İsveç Gündemi