AB'ye rekabet ve ekonomik açıdan güç vermesi amaçlanan IPCEI Hy2Tech adlı projenin 8,8 milyar euro özel yatırım çekmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kışkırtmasız ve haksız askeri saldırganlığı yalnızca Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye ve yeşil dönüşümü hızlandırmaya yaradı" diye konuştu.

Vestager, bu tür teknolojiler arasında hidrojenin vazgeçilmez bir unsur olacağını kanıtladığının altını çizdi.

27 üyeli blok Avrupa Çıkarları için Ortak Projeler (IPCEI) kapsamında son yıllarda mikro elektronikler, piller ve alt yapı açısından ortak projelere yeşil ışık yaktı.

Aralarında Alstom, Ansaldo, Bosch, Daimler, Enel, Fincantieri, Orsted ve Plastic Omnium gibi şirketleirn bulunduğu 35 firma 41 hidrojen projesinde yer alacak.

Projelerin kapsamı

Geliştirilecek olan projeler, yenilenebilir ve düşük karbon üretiminden hidrojen depolama, ulaştırma ve dağıtımına kadar tasarımdan başlayarak piyasaya sürünceye kadar değer zincirinin bütün aşamalarını kapsayacak. 

Avrupa Komisyonu İç Piyasalardan sorumlu komiseri Thierry Breton da bloğun hızla fosil yakıtlardan uzaklaşacağını belirterek, hidrojenin enerji yoğun sanayide temiz dönümüşü mümkün kılacağını vurguladı.

22 AB ülkesi ve Norveç, Aralık 2020'de temiz hidrojen değer zincirine yol verecek bildirgeyi imzalayarak hidrojen sektöründe IPCEI projelerinin başlatılması tahhüdünü vermişti.

Editör: İsveç Gündemi