Fransa'da biraraya gelen AB liderleri toplantısı öncesinde bir açıklama yapan Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune "Bu zaman alacak" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı krizle ilgili AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten Fransa'da toplanan liderlerin ana gündem maddesinin enerji güvenliğinin oluşturacağı sanılıyor. Rus enerjisine daha az bağımlı olma arayışındaki AB liderlerinin yapacakları görüşmede Rusya'dan doğal gaz, petrol ve kömür ithalatını nasıl bırakabileceklerini değerlendirmeleri öngörülürken, Ukrayna'nın AB üyeliği konusunun gündeme gelmesi beklenmiyor.

AB Komisyonu, Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 oranında azaltmak için hazırladığı planı hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Rusya'nın işgali üzerine hızlı bir şekilde AB üyeliği için başvuru yapan Ukrayna'nın içinde bulunduğu koşullar sebebiyle birlik ve dayanışma göstergesi olarak hızlı şekilde kabul edilebileceğine dair oluşan hava diğer üye adayları arasında huzursuzluğa yol açmıştı.

Avrupa Birliği üyeliği konusunda Ukrayna'ya gösterilen hassasiyetin Türkiye'ye de gösterilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" ifadelerini kullanarak Türkiye'nin tepkisini ortaya koymuşu.

Ukrayna'nın ardından Gürcistan ve Moldova'da AB'ye üyelik için resmen başvuruda bulunmuştu.

Editör: İsveç Gündemi