"Koakini bırakmak çok zor. Beni mahvetti, beni yok etmeye devam ediyor. Bütün paramı uyuşturucuya harcadım."

Uyuşturucu kullanıcıları her geçen gün artıyor
Brüksel'de uyuşturucu bağımlılarının karnını doyurabileceği, dinlenebileceği ve uyuyabileceği transit geçiş merkezleri var. Sağlık açısından riskleri en aza indirmek amacıyla bu merkezlerde şırınga da dağıtılıyor. Transit adlı söz konusu merkezin direktörü Bruno Valkeneers uyuşturucu kullanıcılarının her geçen gün arttığını ifade ediyor: "Hastalarımızın yüzde 41 sadece kokain kullandıklarını belirtiyor. Son iki-üç yıl içerisinde bu oran arttı."

2 milyon Avrupalı kokain kullanıyor
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin raporuna göre yaklaşık 2 milyon Avrupalı kokain kullanıyor. 2016 yılında yaklaşık 30 bin kişi kokain kaynaklı sorunlar nedeniyle ilk kez tedavi için başvuruda bulundu. Marihuana ise Avrupa'da en çok kullanılan uyuşturucular arasında bulunuyor.

Sentetik uyuşturucu sayısı her geçen gün artıyor
Psikoaktif madde olan sentetik uyuşturucuların sayısı her geçen gün artıyor. STK yetkilisi Sebastien Alexandre eroinden 50 kat daha güçlü olduğu belirtilen Fentanyl'e karşı önlem alınması gerektiğini belirtiyor:

"Sokaklarda kullanılan uyuşturucular ile yaşanan sorun bu, ne kullanıldığı bilinmiyor. Sentetik uyuşturucular insanların büyük ölçüde ölümüne yol açıyor."

2017'de 9 bin kişi aşırı dozda uyuşturucudan öldü
Avrupa'da aşırı dozda uyuşturucudan ölen kişi sayısı son 5 yıl içinde önemli ölçüde arttı. 2017 yılında yaklaşık 9 bin kişi bu sebepten dolayı hayatını kaybetti.

Kaynak: Euronews

Editör: İsveç Gündemi