DSÖ Avrupa Bölgesi Sorumlu Direktörü Hans Kluge, özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki koronavirüs vakalarında hızlı bir artış görüldüğünü belirterek, kıtadaki ülkelerin sağlık sistemlerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Kluge, "11 ülkede salgın vakaları hızla artıyor. Son iki haftalık dönemdeyse toplam 30 ülkenin rakamlarında yükselme var. Bu hızlı yükselişe karşı acil bir önlem alınması gerekli" diye konuştu. Peki DSÖ'nün bahsettiği listede hangi Avrupa ülkeleri bulunuyor? 

1. İsveç

İsveç koronavirüsle mücadelede İskandinav ülkelerinden farklı bir karantina uygulamasına gitti. Hatta ülkede karantina uygulaması yapılmadı. Nüfus sayısı baz alındığında İsveç dünyada Covid-19 kaynaklı en çok ölümün görüldüğü ülkelerden biri.

İsveç'te haziran ayında günde ortalama 1000'i aşkın yeni koronavirüs vakası görüldü. İsveç Sağlık Bakanlığı da yoğun bakımda olan Covid-19 hastarında hızlı bir artış gözlemlendiğini, rakamlara bakılacak olursa önümüzdeki günlerde de bu artışın devam etmesini beklediklerini açıkladı.

2. Ermenistan

Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Ermenistan'da bugüne kadar 23 bin kişi koronavirüse yakalanırken, 410 kişi de hayatını kaybetti.

Mayıs ayında ülkede nadir olarak görülen yeni vakalar haziran ayında hızla artış gösterdi. Ermenistan'da karantina kuralları mayıs ayı başında gevşetilmişti.

3. Moldova

4 milyonu aşkın nüfusa sahip Moldova'da bugüne kadar 15 bin koronavirüs vakası görülürken, 500'ü aşkın kişi de hayatını kaybetti.

Ülkede mayıs ayında karantina kuralları sıkılaştırılmasına rağmen, halkın kamu alanlarındaki maske zorunluluğuna uymadığı belirtiliyor. Moldovada'da haziran ayı sonraso Covid-19 vakaları hızla artış gösterdi.

4. Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya'da mayıs ayı boyunca yeni koronavirüs vakaları çiftli hanelerde görülürken, bu rakamlar haziran ayına yaklaşırken 100'ün üzerinde ve haziranda da bazı günler 200'ün üzerine çıktı.

Ülkede bugüne kadar 5 bin 500'e yakın Covid-19 vakasına rastlanırken, 265 kişi de salgın sebebiyle yaşamını yitirdi.

5. Azerbaycan

10 milyon nüfuslu Azerbaycan'da bugüne kadar 14 bini aşkın koronavirüs vakası görüldü. 170'i aşkın kişiyse yaşamını yitirdi. Ülkede mayıs ayında günlük ortalama 100 yeni vaka görülürken, haziran ayında bu oran 500'lere kadar çıktı.

6. Kazakistan

Kazakistan'da nisan ayı ortalarından beri koronavirüs vakalarında artış görülürken, ülke Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Sağlık Bakanı Elzhan Birtanov'un dahi Covid-19 testleri pozitif çıktı.

18 milyon nüfuslu ülkede bugüne kadar 20 bini aşkın koronavirüs vakası görülürken, 136 kişi de hayatını kaybetti.

7. Arnavutluk

Balkan ülkesi Arnavutluk'ta koronavirüs vakaları haziran ayı ortalarından beri hızla artış gösteriyor. 2.8 milyon nüfuslu ülkede bugüne kadar 2000 vaka görülürken, 49 kişi de hayatını kaybetti.

Ülkede büyük katılımlı etkinlikler hala yasak ancak halkın sosyal mesafe kurallarına pek uymadığı söylenebilir.

8. Bosna Hersek

Bosna Hersek'te koronavirüs vakaları salgının çıktığı ilk dönemlerde hızla artarken, karantina sonrası rakamlar hızla düşüş gösterdi. DSÖ'ye göre ülkede 30 Nisan'da 101 yeni Covid-19 vakası görüldü ve bu rakam daha sonraki dönemde hızla düştü.

Ancak haziran ayına gelindiğinde günlük vaka sayısı bazı günlerde 109'un üzerine çıktı. 3.2 milyon nüfuslu ülkede bugüne kadar 2 bin 269 vaka görülürken, 50 kişi salgın sebebiyle hayatını kaybetti.

9. Kırgızistan

Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da nisan ve mayıs aylarında görülen yeni vaka sayısı oldukça düşüktü. Ancak haziran ayı ortalarında günlük Covid-19 vakalarının sayısı yer yer 200'ün üstüne çıktı.

6.5 milyon nüfuslu ülkede bugüne kadar 4 bin 200 koronavirüs vakası görülürken, 42 kişi hayatını kaybetti.

10. Ukrayna

43 milyon nüfuslu Ukrayna'da bugüne kadar 40 bini aşkın koronavirüs vakası görüldü, 101 kişi salgın sebebiyle hayatını kaybetti.

Ülkede nisan ayından beri görülen yeni vaka artışı, haziranda hızla yükselmeye başladı. Ukrayna Devlet Bakanı Vladimir Zelenski geçtiğimiz haftalarda Covid-19 testinin pozitif çıktığını söylemişti.

11. Kosova

Balkan ülkesi Kosova'da bugüne kadar 2000 koronavirüs vakası görüldü, 37 kişi salgın sebebiyle hayatını kaybetti. Ülkede geçen hafta 500'ü aşkın yeni Covid-19 vakası görüldü.

1.8 milyon nüfuslu ülkede mayıs ortalarında karantina kuralları hafifletilmiş ve dükkanların açılmasına izin verilmişti. Ülkede hükumet, haziran ayında görülen Covid-19 vakası artışları sebebiyle yeni karantina dönemine girilebileceği uyarısı yaptı.

Editör: İsveç Gündemi