Asya-Avrupa Zirvesi’nin devam ettiği Ulan Bator’da bir açıklama yapan AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, AB dışişleri bakanları ve temsilcilerine acil bir toplantı çağrısında bulundu. AB’nin Türkiye'nin demokratik kurumlarını desteklediği ve bu kurumlara yönelik şiddeti kınadığı haberleri geliyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da "sivil yönetime" hızlı ve barışçıl bir dönüş yapılması çağrısında bulundu ve "Herhangi bir ülkede her ne surette olursa olsun askeri bir müdahale kabul edilemez." dedi.

Başbakan Stefan Löfven Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyor.

Löfven TT haber ajansına yaptığı yazılı açıklamada “Hükûmet gelişmeleri yakından izlemektedir. Dışişleri Bakanlığı krizle ilgili organizasyon için konsolosluğu harekete geçirmiştir ve Türkiye'deki İsveçlileri dışarı çıkmamaları, yakınlarından haber almak ve olup bitenler hakkında bilgilendirilmek için beklemeleri çağrısında bulunmuştur.” dedi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen de endişeli.

Jensen, Ritzau haber ajansına “Durum belirsizliğini koruyor, ancak hükûmetin olayları giderek daha fazla kontrol altına aldığı görünüyor. Türkiye ile aynı fikirde olmadığımız pek çok şey var, ayrıca insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü gibi bazı noktalarda Türkiye ile oldukça zorlu tartışmalar içerisindeyiz, ancak biz Türk halkının seçmiş olduğu hükûmeti destekliyoruz.” dedi.

NATO’nun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'deki tüm tarafları "demokratik olarak seçilmiş" hükûmetin arkasında durmaya çağırdı.

Bulgaristan hükûmeti yaptığı bir basın açıklamasında, Bulgaristan’ın Türkiye sınırında güvenlik tedbirlerini sıkılaştırdığını ve vatandaşlarına Türkiye'ye seyahatten kaçınmaları çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Boyko Borisov ülkedeki durumla ilgili olarak güvenlik ve istihbarat birimleriyle toplantılar gerçekleştirdi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Türkiye'deki tüm Bulgarları dışarı çıkmamaları ve kamuya açık yerlerden uzak durmaları konusunda uyardı. (STKBM/AG)
Editör: İsveç Gündemi