Her üç kişinin de 50 yaşının altında olduğu duyuruldu.

Danimarka'nın ardından Norveç de perşembe günü AstraZeneca aşılarının uygulanmasını askıya almıştı. Onları daha sonra İzlanda takip etti.

Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü ile ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Norveç İlaç Ajansı yetkililerinden Sigurd Hortemo vakaların aşıyla bağlantılı olup olmadığını henüz bilmediklerini açıkladı.

Hortemo üç vakanın Avrupa İlaç Ajansı tarafından soruşturulacağını söyledi.

"Sıradışı semptomlar gösteriyorlar. Kanama, pıhtılaşma ve düşük trombosit sayısı var," ifadelerini kullanan Norveç İlaç Ajansı Tıbbi Direktörü Steinar Madsen konuyu ciddiyetle ele aldıklarını çünkü hastaların durumunun ağır olduğunu belirtti.

AstraZeneca 17 milyondan fazla uygulanan aşıdan toplanan verilerle yapılan güvenli analizlerinde pulmoner emboli, damarda pıhtılaşma, yada düşük trombosit sayısı gibi risklerin yükseldiğine dair bir sonuç görülmediğini açıkladı.

Şirket sözcüsü söz konusu vakaların görülme sayısının hiç aşı olmamış bir toplulukta görülme sayısından daha yüksek olmadığını vurguladı.

Danimarka ve Norveç'ten önce Avusturya'da pıhtılaşma sorunu nedeniye yaşanan ölümün incelenmesi sırasında bir parti AstraZeneca aşınının kullanımını durdurmuştu.

Avrupa İlaç Ajansı ise perşembe günü aşının faydasının risklerinden daha fazla olduğunu belirterek aşılamaların devam ettirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Editör: İsveç Gündemi