İskandinavya ülkeleri arasında en zor vatandaşlık Danimarka'da veriliyor. Danimarka'da doğup, büyüyen iyi bir eğitim alan binlerce gence Danimarka vatandaşlığı verilmemesi eleştiri konusu.

İstatistiklere göre 2017'de her doğan 10 çocuktan biri Danimarka vatandaşı değil. danimarka'da doğup büyüyen 19 bin gencin Danimarka vatandaşlığı yok. 

Jensen Aalborg Üniversitesi'nde Siyaset Bilim Uzmanı Kristian Kriegbaum, Danimarka'da doğan çocukların Danimarka vatandaşı olmamasını  yasaların Danimarka vatandaşı olmak için sıkılaştırılmasından kaynaklandığını ve bunun hem çocukları hem de ebeveynleri etkilediğini belirtti. Sorunun gelecekte daha büyüyeceğini kaydeden Kriegbaum, Danimarka'nın göç almaya devam ettiğini, Danimarka'ya yerleşen ve ülkede doğan göçmen ailelerinin çocuklarının vatandaşlığa geçmesinin zor göründüğünü vurguladı.

Danimarka vatandaşlığını alamayanlardan biri olan 28 yaşındaki Kübra Şahan, Danimarka'da doğup büyümesi ve çocuğununda aynı şartlarda büyümesine rağmen iksininde Danimarka vatandaşı olmadığını söyledi. Bir ana okulunda eğitimci olan Şahan, 3,5 yıl tam sigortalı çalışmasının gerektiğini belirterken 4 yıl geçici oturmalarla Danimarka'da yaşıdığını aktardı. Şahan, vatandaşlık testini geçebilirse 32 yaşında Danimarka vatandaşı olabilecek.

- Demokrasi ve insan haklarına zarar veriyor

Enterasyon Uzmanı Peder Hvelplund ise bu durumun Danimarka'ya yakışmadığını ve endişe verici olduğunu dile getirdi.

Hvelplund,''Danimarka'da doğup büyüyen ve arkadaşlarıyla aynı okula giden çocukların arkadaşlarıyla aynı hakka sahip olmaması moral bozucu'' dedi. 

Editör: İsveç Gündemi