Norveç ve İsveçle ilgili durumu değerlendiren Anders Tegnell, bunun asıl sebebini yaşlı bakım evlerini gösterdi.

İsveç'in Norveç'ten 500'den daha fazla kayıp vermesiyle ilgili basının sorularını yanıtlayan Anders Tegnell, "Bunun nedeni Norveç yaşlı bakım evlerinde yayılma olmaması" yorumunda bulundu.

Bugün, Halk Sağlığı Kurumu, korona virüsü nedeniyle İsveç'te 591 kişinin öldüğünü açıkladı. Halk Sağlığı Kurumu'na göre İsveç genelinde toplam 7 bin 693 kişi koronavirüsle enfekte oldu.

Komşu Norveç'te, Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, 5 bin 866 vakası doğrulandı ve en son istatistiklere göre 78 ölüm oldu.

Dün, Norveç Halk Sağlığı Kurumu durumun kontrol altında olduğunu açıkladı. Anders Tegnell, İsveç'in neden bu kadar çok ölümle sonuçlandığını şöyle anlatıyor:

"Bunun iki nedeni var: Enfeksiyonun İsveç'in tersine daha genç insanlarda olması. İkincisi, henüz tam olarak bilmediğimiz nedenlerden ötürü, Norveç'teki yaşlı bakım evlerinde İsveç'ten çok daha az yayılım var. Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, yapı, test ve personel çalışmalarındaki farkın ne olduğunu anlamak için tartıştık, bu da Norveçli yaşlıları enfeksiyonu önlemede daha iyi hale getiriyor" dedi.

Ziyaretçilerin yaşlı bakım evlerine yasağı daha erken uygulanmalı mıydı?

Sorun gerçekte bu değil diyen Tegnell, "muhtemelen bundan daha karmaşık. Uygulamada, ziyaretler Norveç ve İsveç'te eş zamanlı kısıtlandı" dedi.

Anders Tegnell'e göre, bildirilen vakalarla ilgili büyük bir birikim var, bu günkü basın toplantısında dünden bu yana 114 yeni ölüm vakası bildirildi.

Tegnell, "Yeni ölümler rapor ettiğimiz her seferinde, yaklaşık bir hafta önceye dağıtılırlar, daha fazla vaka 2 gün ve birkaç gün önce biraz daha az vaka olur, bu yüzden her zaman farklı görünür. İsveç, dünyanın en iyileri arasında, başka hiçbir yerde ölümleri sosyal güvenlik numaraları ile kontrol edemezsiniz, muhtemelen İsveç'teki ölüm kayıtları başka yerlerde olduğundan daha güvenli kayıtlar" dedi.

"Eşit dağılmamış"

Ulusal Sağlık Kurulunda Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, teyit edilen covid-19 vakalarının dörtte birinin şu anda yoğun bakımda tedavi gördüğünü söylerken, covid-19 ile ülke hastanelerine başvuran 1,208 hastanın yoğun bakıma ihtiyacı olmadığını söylüyor.

"Düzensiz dağıldığı bölgelere gelince, Stockholm bölgesi daha çok sayıda covid-19 hastasını önemsiyor. Bu, daha az kapasiteye sahip olanların da desteğe ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Yük ile başa çıkmak zorundayız" diyen Taha Alexandersson, "solunum cihazları ve yoğun bakım kaynakları şeklinde takviyelerle, aynı zamanda taşıma kapasitesi ve diğer ihtiyaçlarla bakmaya çalışıyoruz" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi