Reuters, Alman hükümet kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, AB’nin, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili çıkan kriz yüzünden Türkiye aleyhine yaptırım kararı vermesinin muhtemel olmadığını aktardı.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin krizin AB zirvesi gündemine alınmasını talep ettiğini teyit eden kaynaklar, geçen ayki zirvede Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almayan AB’nin, iki hafta geçtikten sonra bir sonraki duyuruya kadar pozisyonunda değişikliğe gitmesini Almanya’nın beklemediği görüşünü dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bu hafta Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyareti, Oruç Reis gemisinin tekrar Doğu Akdeniz’e açılmasını protesto etmek için iptal etmişti.

Alman bakan yaptığı açıklamada, “Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de “gerginlik ve yumuşama politikası arasında oyun oynamakla” suçlamıştı.

Diplomatik kaynaklar, ziyaretin iptali ve bu tür tepkilerin dışında şu aşamada Berlin’in Ankara’ya yönelik yaptırıma sıcak bakmadığını düşünüyor.

Son AB zirvesinden ne sonuç çıktı ?

AB liderlerinin ekim ayı başında bir araya geldiği zirve sonunda, Türkiye'den "Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı yasa dışı eylemlerine son vermesi için yapıcı çaba göstermesi" talep edilmiş ve Türkiye'nin yapıcı davranması karşılığında da Gümrük Birliği'nin genişletileceği, ticari kolaylıklar sağlanacağı ve mülteciler için de yeni mali yardımlar aktarılacağı mesajı verilmişti.

Türkiye, pazar günü Eylül ayı ortalarında Antalya Limanı'na dönen sismik araştırma gemisi Oruç Reis için 22 Ekim'e kadar yeni bir denizcilere duyuru (Navtex) mesajı yayınladı.

Editör: İsveç Gündemi